04 жовтня 2020 р. 09:30

На Одещині суди розглядають понад 40 позовів до виборчих комісій через відмову в реєстрації кандидатів

На Одещині суди розглядають понад 40 позовів до виборчих комісій через відмову в реєстрації кандидатів

Станом на 2 жовтня в Одеській області до судів подано 42 позови стосовно реєстрації кандидатами у депутати місцевих рад або на посади голів громад.

ОПОРА проаналізувала ситуацію з оскарженням рішень територіальних виборчих комісій у судовому порядку.

1 жовтня Одеський окружний адміністративний суд розглянув позов Одеської обласної організації політичної партії «Слуга народу» до Одеської обласної територіальної виборчої комісії про визнання протиправною постанови комісії щодо реєстрації кандидатів Одеської обласної організації політичної партії «Блок Дмитра Голубова». Як йдеться у матеріалах справи, представники партії «Слуга народу» обґрунтували свої вимоги скасувати реєстрацію кандидатів від «Блоку Дмитра Голубова» тим, що його представники подали документи пізніше встановленого законодавством терміну, тобто після 24:00 24 вересня. У суді допитали свідків та офіційно з’ясували всі обставини справи, після чого суд дійшов висновку, що Одеська обласна організація «Блоку Дмитра Голубова» не надала жодних доказів, що її представники дійсно були присутні у приміщенні Одеської обласної ТВК до 23 години 59 хвилин 24 вересня.

Водночас, згідно з журналом реєстрації вхідної документації обласної ТВК, подання на реєстрацію від обласної організації партії «Блок Дмитра Голубова» було зареєстровано 25 вересня. Крім того, суд зазначив, що всупереч оголошеній головою Одеської обласної ТВК перерви, заступник голови самостійно продовжив засідання, після чого було прийнято постанову №35 від 27 вересня 2020 року «Про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської обласної ради на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, висунутих Одеською обласною організацією політичної партії «Блок Дмитра Голубова». 

«Як вбачається з протоколу засідання комісії, членами комісії взагалі не досліджувалось питання щодо подання документів не у строк визначений законом», - сказано в матеріалах справи.

У результаті суд дійшов висновку, що прийняття цієї постанови є таким, що прийняте всупереч ч. 1 ст. 216 Виборчого кодексу України (згідно з якою висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за сорок днів до дня голосування і закінчується за тридцять днів до дня голосування), та визнав дії Одеської обласної ТВК щодо реєстрації кандидатів Одеської обласної організації партії «Блок Дмитра Голубова» протиправними і зобов’язав комісію скасувати цю постанову.  

Одеська міська ТВК стала відповідачкою у кількох справах. Перша стосувалася позову кандидата на посаду Одеського міського голови Михайла Кузаконя, який вимагав визнати протиправною та скасувати постанову про реєстрацію кандидата на посаду Одеського міського голови від партії «Довіряй ділам» Геннадія Труханова. Позивач, зокрема, вказав, що кандидат, згідно із законодавством Російської Федерації, до набуття громадянства України набув громадянство РФ, на даний час є громадянином Російської Федерації і в розумінні норм Конституції України та законів України є іноземцем (має громадянство іншої країни). Позивач стверджував, що кандидат надав до Одеської міської територіальної виборчої комісії недостовірну автобіографію, в якій не зазначив відомостей про наявність у нього громадянства Російської Федерації. У результаті розгляду справи суд відмовив позивачеві у задоволенні позову. 

Одразу три місцеві організації партії оскаржували рішення Одеської міської ТВК щодо відмови в реєстрації висунених ними кандидатів на підставі недотриманих гендерних квот у виборчих списках. 

Так, відмову в реєстрації оскаржувала Одеська обласна організація Української морської партії Сергія Ківалова. Позивач вимагав визнати протиправним рішення міської ТВК та скасувати її постанову про відмову у реєстрації. Водночас це рішення комісія прийняла, посилаючись на те, що єдиний та окремі територіальні виборчі списки кандидатів не відповідали вимогам ч. 9 ст. 219 Виборчого кодексу України, згідно з якими під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

У результаті розгляду справи суд визнав протиправною та скасував постанову Одеської міської ТВК про відмову в реєстрації кандидатів від Української морської партії Сергія Ківалова та зобов’язав комісію зареєструвати єдиний та територіальні виборчі списки, за винятком двох громадян чоловічої статі, які, на думку суду, були «помилково включені до єдиного та територіальних виборчих списків».

Одеський окружний адміністративний суд розглядав ще дві справи, також пов’язані з відмовами в реєстрації виборчих списків на підставі їх невідповідності вимогам ч. 9 ст. 219 Виборчого кодексу. Перша справа стосувалася відмови в реєстрації списку Одеської міської організації Партії пенсіонерів України, друга - відмови в реєстрації списку Одеської обласної організації партії «Блок Едуарда Гурвіца». 1 жовтня суд своїм рішенням визнав протиправною та скасував постанову міської ТВК про відмову в реєстрації списку  обласної організації «Блоку Едуарда Гурвіца», визнавши, що представники  партійної організації дотрималися вимог щодо гендерної квоти, допустивши лише технічні помилки. Також суд зобов’язав виборчу комісію зареєструвати кандидатів у депутати Одеської міської ради від зазначеної партії.

2 жовтня Одеський окружний адміністративний суд розглянув позов Одеської міської організації Партії пенсіонерів України до міської ТВК. Однак у результаті розгляду справи суд з’ясував, що організація партії не дотрималась вимог щодо гендерної квоти, оскільки у кількох п’ятірках списку було по чотири представники однієї статі замість трьох, як цього вимагає Виборчий кодекс. Таким чином суд відмовив позивачеві у задоволенні його вимог.

Крім описаних випадків, суб’єкти виборчого процесу подали один позов до Подільської районної ТВК, сім позовів - до міських територіальних виборчих комісій (крім Одеської, також  Южненської, Ананьївської і Подільської) та 17 позовів - проти сільських ТВК, з яких шість - проти Кароліно-Бугазької сільської ТВК, п’ять - проти Фонтанської сільської ТВК. Нагадаємо, що стосовно останніх двох сільських територіальних громад Центральна виборча комісія раніше зверталася до Національної поліції щодо аномальної кількості виборців, які змінили свою виборчу адресу на ці територіальні громади.  

Міська організація політичної партії «Сила і честь» виграла позов проти Подільської міської ТВК, яка відмовила в реєстрації кандидатів у депутати міської ради. Суд зобов’язав комісію скасувати її постанову про відмову в реєстрації та повторно розглянути питання про реєстрацію кандидатів у депутати

При цьому 28 поданих позовів стосуються визнання протиправними та скасування постанов сільських ТВК. З них 10 постанов Кароліно-Бугазьської сільської ТВК, 5 – Фонтанської сільської ТВК, 5 – Тузлівської сільської ТВК, 3 – Сергіївської селищної ТВК, 2 – Таїровської селищної ТВК, 2 – Куяльницької сільської ТВК 1 – Нерубайської сільської ТВК. 

«Така кількість спроб суб’єктів виборчого процесу оскаржити рішення ТВК стосовно реєстрації або відмов у реєстрації кандидатів свідчить, як мінімум, про високу конкуренцію виборчої кампанії», - зауважила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, що відповідно до частини 6 статті 227 Виборчого кодексу територіальна виборча комісія не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви організації партії про реєстрацію кандидатів у депутати та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації. 

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 230 Кодексу територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів.  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

Поділитися