25 жовтня 2020 р. 09:38

На Одещині спостерігачів ОПОРИ видалили з дільниці, але потім пустили

На Одещині спостерігачів ОПОРИ видалили з дільниці, але потім пустили

В селі Лиманка Таїровської громади на Одещині дільнична виборча комісія видалила спостерігачів ОПОРИ.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, приблизно через 40 хвилин після початку голосування з виборчої дільниці №510685 (жилмасив «Дружний», село Лиманка) видалили двох спостерігачів ОПОРИ. Голова дільничної виборчої комісії мотивував це тим, що начебто спостерігачі не зареєстровані Таїровською селищною територіально виборчою комісією. В ДВК пояснили, що ТВК надіслала список зареєстрованих спостерігачів, в якому начебто не було спостерігачів ОПОРИ.

Крім спостерігачів ОПОРИ, також видалили окремих спостерігачів від партій та кандидатів.

Після видалення спостерігачі ОПОРИ продемонстрували свої посвідчення голові ДВК. Він зателефонував в територіальну виборчу комісію, де йому підтвердили, що спостерігачі зареєстровані. Після цього спостерігачів пустили назад до приміщення виборчої дільниці.

Нагадаємо, що частиною 1 статті 239 Виборчого кодексу зазначено, що у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від організацій партій, які висунули виборчі списки, кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Офіційним спостерігачем від організації партії, кандидата, громадської організації на місцевих виборах може бути громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України.

Відповідно до частини 8 статті 36 Виборчого кодексу України, на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени Центральної виборчої комісії, працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального та регіонального представництва Центральної виборчої комісії, члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) (не більше однієї особи від одного кандидата, однієї партії (організації партії), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах (не більше ніж двох осіб від однієї громадської організації), а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Відповідно до ст. 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення перешкоджання здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав - тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися