10 жовтня 2020 р. 12:55

На Одещині спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції через примушування його покинути захід

На Одещині спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції через примушування його покинути захід

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, він отримав інформацію із загальнодоступної групи жителів міста Чорноморська у Viber, де мешканців запрошували відвідати етнопарк «Нью-Васюки у селі Молодіжне. У повідомленні дорослим обіцяли шашлик та «антидепресанти», а дітям – аніматорів та пригощання. Охочим пропонували зібратись о 12:00 4 жовтня на зупинці громадського транспорту ЖК «Кольоровий бульвар» в місті Чорноморськ, щоб скористатись послугами безкоштовного автобусу. Згідно з цим же повідомленням, на безоплатній основі також пропонувались розваги.

У одного з присутніх біля входу чоловіків спостерігач помітив друкований матеріал, схожий на квиток з символікою, подібною до тієї, що використовується кандидатами від місцевої організації політичної партії «За майбутнє». Спостерігач ОПОРИ підійшов до цього чоловіка з наміром розпитати про квиток, на що отримав відповідь, що це дійсно безкоштовний квиток до етнопарку.

Після цього спостерігач попрямував сфотографувати автобус, однак у цей момент до нього підійшов Василь Волошинов, кандидат у депутати Чорноморської міської ради, висунутий місцевою організацією політичної партії «За майбутнє» і зареєстрований рішенням Чорноморської міської територіальної виборчої комісії 25 вересня, та запропонував спостерігачеві заплатити, аби той не відвідував партійні заходи.

Крім того, до спостерігача підійшли ще двоє чоловіків – Андрій Левченко, кандидат у депутати Чорноморської міської ради, висунутий місцевою організацією політичної партії «За майбутнє» (зареєстрований рішенням Чорноморської міської ТВК 25 вересня) та ще один  невідомий чоловік.

Після цього спостерігач звернувся до Приморського відділу поліції в м. Одесі із заявою щодо ознак кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України (пропозиція офіційному спостерігачеві припинити передбачену Виборчим кодексом реалізацію виборчих прав за грошову винагороду) та ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу (примушування офіційного спостерігача до припинення реалізації права на здійснення спостереження).

Станом на 8 жовтня, як повідомили спостерігачеві, відомості щодо цих фактів не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки заяву передали до іншого відділу поліції, за територіальною приналежністю, де стався інцидент.

Відповідно до ч. 9 ст. 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації має право бути присутнім на зустрічах кандидатів, їх довірених осіб, представників, уповноважених осіб партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу з виборцями, на передвиборних зборах, мітингах, а також здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис.

Нагадаємо, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анастасія Матвієнко повідомила, що дізнавшись з відкритих джерел про акцію в етно-парку Нью-Васюки, на якому пропонувалося надання безкоштовних продуктів харчування, розваг в парку, а також доставка з Чорноморська до місця, спостерігач вирішив перевірити, чи не буде на цьому заході агітації за когось з кандидатів. Однак потрапити в етно-парк спостерігачеві не вдалося.

«Вони грубо вимагали, щоб спостерігач покинув захід зі словами: «Зникни звідси, щоб ми тебе тут не бачили», а Василь Волошинов намагався пропонувати гроші з фразою: «Скільки тобі заплатити, щоб ти зник»», - зазначила Анастасія Матвієнко. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися