26 жовтня 2020 р. 19:41

На Одещині одна ДВК припинила підрахунок голосів, бо загубила «чернетки» протоколів, а ще дві комісії мали проблеми з підрахунком

На Одещині одна ДВК припинила підрахунок голосів, бо загубила «чернетки» протоколів, а ще дві комісії мали проблеми з підрахунком

У Кароліно-Бугазькій сільській громаді дільнична виборча комісія №510693 припинила підрахунок голосів після того як втратила протоколи, які члени комісії спочатку вирішили заповнювати як «чернетки».

Складнощі виникли і у двох ДВК в місті Одесі.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що ДВК вирішила заповнювати протоколи про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці «на чернетку» попри те, що це не передбачено Виборчим кодексом України. Згідно з ч. 1 ст. 251 дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з кожних місцевих виборів по кожному виборчому округу, в яких проводилося голосування на виборчій дільниці. Забороняється складання протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в іншому порядку, ніж визначено Центральною виборчою комісією відповідно до цього Кодексу. Відповідно до ч. 3 цієї ж статті протокол про підрахунок голосів виборців з кожних місцевих виборів по кожному виборчому округу, по якому проводиться голосування на виборчій дільниці, складається дільничною виборчою комісією у чотирьох примірниках. Примірники протоколу нумеруються і мають однакову юридичну силу.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, дільнична виборча комісія виготовила такі «чернетки» протоколів на виборах депутатів Одеської обласної ради, депутатів Білгород-Дністровської районної ради і Кароліно-Бугазької сільської ради. Однак за деякий час ДВК загубила ці «чернетки», залишився зрештою лише протокол на виборах сільського голови. Пізніше частина членів ДВК покинула приміщення виборчої дільниці, тож комісія не  мала кворуму. За інформацією ОПОРИ, станом на середину дня 26 жовтня комісія не завершила підрахунок голосів виборців.

Крім того, значно пізніше за 20 годину 25 жовтня розпочала підрахунок голосів дільнична виборча комісія №511314 (проспект Гагаріна, 3, м. Одеса). За словами голови ДВК,  комісія почала засідання не раніше 21-ї години, оскільки на дільниці були близько 50 виборців, які голосували після 20-ї години. Після цього комісія не змогла розпочати роботу з підрахунку голосів виборців, бо не мала потрібного матеріально-технічного забезпечення та бланків. На вирішення цієї ситуації також було витрачено певний час. Станом на день 26 жовтня комісія порахувала лише бюлетені на виборах до Одеської обласної ради. Вдень на дільницю прибули кандидати, спостерігачі, представники ЗМІ та спостерігач ОПОРИ. При цьому члени ДВК та присутні довірені особи кандидатів вимагали  у представників ЗМІ, кандидатів і спостерігача ОПОРИ припинити зйомку.

На виборчій дільниці №511318 (Фонтанська дорога, 37, м. Одеса) дільнична виборча комісія, здійснюючи після опівночі контрольну перевірку, чи дорівнює сума кількості невикористаних виборчих бюлетенів і кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені, кількості виборчих бюлетенів, отриманих дільничною виборчою комісією, виявила невідповідність. Згідно з ч. 16 ст. 250 Виборчого кодексу, у такому разі дільнична виборча комісія складає акт із зазначенням встановленої рішенням дільничної виборчої комісії причини такої невідповідності, який підписується присутніми членами дільничної виборчої комісії. Однак виборча комісія такий акт не склала, вважаючи, що така невідповідність призведе до визнання голосування на виборчій дільниці недійсним, через що члени ДВК мали побоювання, що вони нестимуть за це відповідальність. За інформацією ОПОРИ, протягом кількох годин члени виборчої комісії не знали, що робити, і процес підрахунку голосів виборців зупинився.

Вдень 26 жовтня на дільницю прибув представник районної ТВК, пояснив дії ДВК в такому випадку, після чог  комісія склала акт і продовжила роботу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Слідкуйте за перебігом подій впродовж дня голосування у нашій хроніці, яка постійно оновлюється, або приєднуйтесь до нашого telegram-каналу

Поділитися