09 листопада 2020 р. 13:15

На Одещині кандидати від однієї партії оскаржили в суді постанови, прийняті внаслідок скарг кандидатів від цієї ж партії

На Одещині кандидати від однієї партії оскаржили в суді постанови, прийняті внаслідок скарг кандидатів від цієї ж партії

Одеський окружний адміністративний суд рішеннями від 4 листопада задовольнив два позови кандидатів у депутати Одеської обласної ради до Одеської обласної територіальної виборчої комісії.

Як повідомляє ОПОРА, обидва позови подані кандидатами від політичної партії «Слуга народу» стосувалися постанов Одеської обласної ТВК щодо перерахунку голосів виборців.

Так, у першому позові йдеться про те, що 26 жовтня інший кандидат у депутати Одеської обласної ради від політичної партії «Слуга народу» звернувся до Зеленогірської селищної територіальної виборчої комісії зі скаргами на порушення виборчого законодавства під час проведення місцевих виборів, зокрема «щодо фальсифікації та підроблення виборчої документації на виборчих дільницях №510619, 510635, 510643 з виборів депутатів Одеської обласної ради у територіальному виборчому окрузі №5». 29 жовтня Зеленогірська селищна ТВК прийняла постанову про залишення скарги без розгляду через недотримання вимог ст. 67 Виборчого кодексу. Після цього кандидат звернувся до Одеської обласної територіальної виборчої комісії зі скаргами на діяльність Зеленогірської ТВК та просив обласну виборчу комісію розглянути їх по суті, призначивши повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях №510619, 510635, 510643.

31 жовтня Одеська обласна ТВК прийняла три постанови, зобов’язавши ними Зеленогірську селищну ТВК  провести повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів  Одеської обласної ради на зазначених виборчих дільницях у територіальному виборчому окрузі №5.

Після цього другий кандидат від політичної партії «Слуга народу» подав позов до Одеського окружного адміністративного суду, вимагаючи скасувати ці постанови обласної ТВК.

Як з’ясував суд, скарги першого кандидата, подані ним 30 жовтня до Одеської обласної територіальної виборчої комісії з порушенням строку, встановленого ч. 3 ст. 66 Виборчого кодексу України, де є вимога про оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів виборчих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування та/або під час транспортування виборчих документів, подання відповідних скарг не пізніше наступного дня після дня прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

У результаті Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправними та скасував всі три постанови Одеської обласної ТВК про перерахунок голосів.

Друга справа також розглядалася цим судом 4 листопада і стосувалася ситуації в Любашівській селищній ТВК. До цієї територіальної виборчої комісії також звертався кандидат у депутати Одеської обласної ради від політичної партії «Слуга народу» зі скаргою стосовно виявлених порушень під час голосування на дільницях №№510613, 510625. 510626. 510627, 510629, 510630, 510631, 510636, 510637, 510638, 510639. Скаргу залишили без розгляду через порушення строків, встановлених вимогами ст. 67 Виборчого кодексу, після чого кандидат у депутати 30 жовтня звернувся зі скаргою до Одеської обласної ТВК. 31 жовтня обласна ТВК ухвалила постанови про проведення повторного підрахунку голосів виборців на всіх зазначених виборчих дільницях.

Так само, як і в першій ситуації, ці постанови обласної ТВК оскаржив інший кандидат від політичної партії «Слуга народу».

У результаті Одеський окружний адміністративний суд встановив, що той кандидат від «Слуги народу», який подавав скарги до обласної ТВК, фактично пропустив строк звернення, через що його скарги повинні були бути залишені без розгляду. Відтак суд визнав протиправними та скасував всі зазначені постанови обласної ТВК про перерахунок голосів на зазначених виборчих дільницях.

«Імовірно, що через повторний підрахунок голосів кандидати в депутати намагаються відстояти можливість отримати мандат на етапі розподілу в територіальному окрузі. Для того, щоб мати перевагу в отриманні мандату на етапі розподілу голосів в територіальному виборчому окрузі, у цьому розподілі кандидатам потрібно набрати 25 відсотків голосів від виборчої квоти. Не виключено, що за результатами повторного підрахунку голосів розподіл голосів між кандидатами міг би змінитись. З іншого боку, якщо у кандидатів були докази порушень під час підрахунку голосів на конкретних виборчих дільницях, оскарження мало відбуватись у встановлені Виборчим кодексом строки в територіальних виборчих комісіях, які встановлюють підсумки голосування, до прийняття рішень територіальною виборчою комісією про врахування відомостей з протоколів про підрахунок голосів відповідних дільничних виборчих комісій», - пояснила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, Одеська обласна територіальна виборча комісія 8 листопада, не змогла встановити результати виборів депутатів Одеської обласної ради, попри те, що документи від останньої - Одеської міської ТВК - були прийняті напередодні, ввечері 7 листопада. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися