08 жовтня 2020 р. 11:57

На Одещині дві міські ТВК повторно відмовили в реєстрації кандидатів після скасування рішень про відмову судом

На Одещині дві міські ТВК повторно відмовили в реєстрації кандидатів після скасування рішень про відмову судом

Подільська міська територіальна виборча комісія та Южненська міська ТВК повторно відмовили в реєстрації кандидатів у депутати після того, як суди скасували їх рішення про відмову в реєстрації та зобов’язали їх розглянути документи вдруге.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, 5 жовтня Подільська міська ТВК прийняла постанову про відмову в реєстрації всіх кандидатів у депутати Подільської міської ради, висунутих Подільською міською організацією політичної партії «Сила і Честь».

Зазначимо, що раніше, 25 вересня, міська ТВК вже відмовляла в реєстрації з таких же підстав – недотримання вимоги ч. 9 ст. 219 Виборчого кодексу, тобто гендерної квоти. Після цього міська партійна організація оскаржила цю постанову ТВК в Одеському окружному адміністративному суді, який рішенням від 30 вересня скасував постанову ТВК та зобов’язав її повторно розглянути документи, подані на реєстрацію.

Суд під час розгляду справи встановив відповідність вимогам щодо гендерної квоти єдиного та територіальних виборчих списків у територіальних виборчих округах №3 та №4 на основі наданих копій, які були надані позивачем. У рішенні суду також значиться, що представник територіальної виборчої комісії проти цих обставин не заперечував, а також не надав інших підтверджень, з яких би вбачалось порушення гендерних квот з боку місцевої організації партії.

Пізніше П’ятий апеляційний адміністративний суд розпочав провадження за скаргою представника Подільської міської ТВК, однак 4 жовтня закрив це провадження за клопотанням голови виборчої комісії, оскільки з’ясувалося, що скаргу до апеляційного суду подала особа, не уповноважена на це рішенням виборчої комісії, котра, у свою чергу, є колегіальним органом.

У результаті міська ТВК повторно розглянула документи міської парторганізації та знову відмовила у реєстрації кандидатів. Підстава, на якій комісія відмовила в реєстрації всіх кандидатів організації партії така сама: невідповідність вимогам щодо гендерної квоти в єдиному виборчому списку, а також у територіальних виборчих списках виборчих округів №3 та №4. Відмінністю другої постанови про відмову є те, що в ній вказано, в яких саме частинах списку є невідповідності, а також вказані прізвища, імена та по батькові кандидатів, щодо порядку розміщення яких встановлені невідповідності.

Южненська міська ТВК 3 жовтня повторно відмовила Одеській обласній організації Партії Шарія в реєстрації всіх кандидатів у депутати Южненської міської ради у зв’язку з порушенням правил висування кандидатів. Цьому рішенню передувала аналогічна постанова ТВК від 25 вересня: тоді комісія відмовила в реєстрації через те, що у документах, поданих партійною організацією, були відсутні: номер рішення конференції про затвердження списку кандидатів, номер виборчого округу в заявах п’яти претендентів у кандидати в їхніх заявах про згоду на балотування, а також кілька підписів претендентів у кандидати на заявах про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати аліментів та на заявах про згоду балотуватися.

Цю постанову виборчої комісії Одеська обласна організація Партії Шарія оскаржила в Одеському окружному адміністративному суді, який 30 вересня ухвалив рішення визнати протиправною та скасувати постанову Южненської міської ТВК та зобов’язати її повторно розглянути питання про реєстрацію кандидатів у депутати Южненської міської ради.

2 жовтня обласна партійна організація подала до ТВК документи, в яких виправила згадані вище недоліки. Після цього, 3 жовтня, ТВК повторно розглянула документи і повторно відмовила в реєстрації кандидатів. Цього разу комісія встановила розбіжності у єдиному списку кандидатів, які обласна організація Партії Шарія подала першого разу і потім, після виправлення недоліків, - вдруге. ТВК встановила, що кандидати подані в іншому порядку, ніж це було у першому варіанті списку, хоча партійна організація не повинна була змінювати їх черговість після затвердження списку на партійній конференції. Крім того, комісія зазначила, що в третій п’ятірці списку недотримано гендерної квоти: чотири жінки та один чоловік. На цих підставах комісія повторно відмовила в реєстрації кандидатів.

Нагадаємо, що згідно з пунктом 1 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення встановленого Кодексом порядку висування кандидатів. 

Також нагадаємо, що на Одещині до судів подано понад 50 позовів до комісій щодо їх рішень про реєстрацію або відмову в реєстрації кандидатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися