08 жовтня 2020 р. 17:20

На Одещині другий міський голова підписав Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів

На Одещині другий міський голова підписав Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів

Роздільнянський міський голова Валерій Шовкалюк підписав декларацію підтримки Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів, розробленого Громадянською мережею ОПОРА.

Як зазначили в ОПОРІ, у документі містяться основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. 

Таким чином, міський голова взяв на себе зобов’язання дотримуватися положень Кодексу поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу.

«Я не буду застосовувати у своїх цілях чи інтересах інших кандидатів та партій адміністративний ресурс під час місцевих виборів 2020 року. Я утримаюсь, зокрема, від використання службової інформації в політичних цілях; залучення підлеглих до передвиборчої агітації; використання офіційних заходів, пов’язаних із виконанням службових повноважень для виборчих цілей; ініціювання і запровадження під час виборчої кампанії нових чи додаткових пільга та інших соціальних виплат тощо», - йдеться у підписаному документі.

Крім того, наразі міський голова пішов у відпустку на період виборчої кампанії.

Нагадаємо, раніше Кодекс підтримав Ренійський міський голова Ігор Плєхов.

Зазначимо, що Кодекс містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання 5 типами адмінресурсу: кадровим і матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним. З текстом Кодексу можна ознайомитися на сайті Громадянської мережі ОПОРА за посиланням.

Громадянська мережа ОПОРА направила листи із пропозицією підписати Кодекс 17 міським головам Одеської області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися