25 серпня 2020 р. 17:43

Що рекламували у Facebook одеські політики і журналісти у серпні

Що рекламували у Facebook одеські політики і журналісти у серпні

В одеському сегменті Facebook у серпні політичні сили оплачували рекламні дописи політичного характеру рідше, ніж засоби масової інформації. При цьому переважно пости стосувалися «чорного піару».

Як повідомляє пресслужба Громадянської мережі ОПОРА, експерти проаналізували звіт Бібліотеки реклами Facebook у серпні та з’ясувала, що в Одеській області серед оплачених постів політичного характеру найчастіше зустрічається контент, що має ознаки «чорного піару», тоді як на пости рекламного політичного характеру  витрачалося значно менше коштів – до $100 за місяць. При цьому регіональні політичні осередки та політики майже не витрачали кошти на рекламу.

Найчастіше за рекламу платив інформаційний місцевий сайт «Монітор»: у серпні він рекламував 48 постів, з них щонайменше 18 безпосередньо стосувалися критики чинного міського голови Геннадія Труханова. У серпні видання витратило на рекламу $591, а загалом, починаючи з червня минулого року, – $12 тисяч 228.


Представник одеського осередку «Національного Корпусу» Сергій Варламов у серпні оплатив один рекламний пост, присвячений боротьбі проти забудови прибережних схилів. У серпні на рекламу витрачено $550, загалом, починаючи з червня минулого року, – $3 тис. 374.

Депутат Одеської міської ради Василь Ієремія у серпні оплатив 2 пости, обоє – про свої ініціативи щодо благоустрою міста. У серпні реклама обійшлася політику у $255, а всього трохи більше як за рік він витратив на неї $2 тис. 205. 

Сторінка «Одэсский Шухер» заплатила за рекламу 16 постів у серпні. Переважна більшість є антипіаром чинного міського голови Геннадія Труханова та супроводжується карикатурами й політичними мемами.


Всі інші дописи коштували своїм власникам менше $100. Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів.

Так, одну рекламу у серпні оплатила платформа «Одесити з Гройсманом». Допис стосувався критики законодавчих новацій щодо проведення виборів за системою пропорційного представництва для громад з кількістю виборців від 10 тисяч.

Депутатка Одеської міської ради Лілія Леонідова оплатила в серпні один пост – про свою підтримку створення успішного ОСББ.

Видання «Колокол» у серпні сплатило кошти за один пост – антипіар проти бізнесмена Сергія Дороховського, який, на думку авторів допису, впливає на передвиборчу ситуацію в селищі Таїрове.

Ще одне видання – «Поліграф.NET» – сплачувало кошти за два дописи, які різко критикують очільника одеської комунальної установи «Муніципальна варта».

Один рекламний допис у серпні сплатила сторінка «Опозиційна платформа – За життя. Одеса»

Депутат Одеської обласної ради Роман Сеник платив у серпні за три дописи, два з яких  стосувалися підтримки 12-річного співака Максима Ткачука, якому заборонили участь у національному відборі на дитяче «Євробачення», та пісні «Смуглянка» у його виконанні.

Ексмер Одеси Едуард Гурвіц заплатив за один рекламний пост про те, що, за його словами, міські чиновники «викрали» його листівки, в яких він звертався до одеситів.

Одну рекламу оплатив депутат Одеської обласної ради Іван Кюссе: про його діяльність на виборчому окрузі.

ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти у 2019 році, вся політична реклама має бути відповідно маркована. У Бібліотеці реклами Facebook наразі міститься інформація про витрати сторінок на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, починаючи з червня 2019 року. Користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу. 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися