15 вересня 2020 р. 16:21

Майданчик за кошти депутатського фонду і ремонт доріг з бюджету: чим хизуються одеські депутати перед виборами

Майданчик за кошти депутатського фонду і ремонт доріг з бюджету: чим хизуються одеські депутати перед виборами

ОПОРА фіксує у вересні пожвавлення активностей депутатів Одеської міської ради, які потенційно можуть стати кандидатами на місцевих виборах.

Як зазначають у пресслужбі ОПОРИ, ці активності пов’язані з різноманітними обіцянками та інформацією про проєкти, реалізацію яких здійснюють за кошти міського бюджету.

Так, депутат Одеської міської ради Василь Ієремія на своїй сторінці у Facebook опублікував два відео, на яких відзнято опитування «Яким має бути наступним етап реконструкції скверу «Курсантські сходи».

Учасники цього опитування розповідали, що б вони хотіли змінити та покращити у сквері. Водночас, згідно з даними сайту Одеської міської ради «Соціально активний громадянин», цей сквер мають реконструювати в рамках громадського бюджету. Автор проєкту – ГО «Соціальна турбота». Термін реалізації – червень-листопад 2020, вартість – майже 1,5 млн гривень. Згідно з відкритими даними, керівницею цієї громадської організації є Бойко Тетяна Степанівна.

Людина з такими ж іменем, прізвищем і по батькові є помічницею депутата Василя Ієремії.

Депутатка міської ради Ірина Куценко повідомила на своїй сторінці у Facebook, що під час зустрічі з виборцями пообіцяла їм відремонтувати дороги і освітлення біля будинків вздовж вулиць Лузанівська і Сортувальна.

Згідно з даними про держзакупівлі, за цією адресою дійсно заплановано ремонт дорожнього покриття, замовником є міське управління дорожнього господарства.

Депутат Андрій Неугодніков на своїй сторінці у Facebook повідомив про будівництво дитячого майданчику за адресою: провулок Світлий, 14. Згідно з даними про розподіл коштів депутатського фонду Одеської міської ради на 2020 рік, які є в розпорядженні ОПОРИ, цей об’єкт фінансується з депутатського фонду Андрія Неугоднікова (вартість - 1 млн 100 тис. грн).

Депутат Левон Нікогосян також у Facebook повідомив про початок ремонтних робіт пішохідної частини покриття біля під’їздів будинків за адресою: вулиця Фабрична, 4/2. Раніше в своєму звіті про виконання повноважень за 2018-2019 рік депутат вказував про те, що «заасфальтовано подвір’я за адресою вул. Фабрична 4/2».

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА у 2019 році розробила «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. Щоб мінімізувати ефект від використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах, ОПОРА з однієї сторони, пропонує застосувати положення цього Кодексу на місцевих виборах через його підписання міськими головами обласних центрів, а з іншої – буде проводити широкі адвокаційну та просвітницьку кампанії задля зменшення толерантності щодо явища адміністративного ресурсу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися