14 серпня 2020 р. 12:13

В Одеській області щонайменше сім ТВК не змогли провести перші засідання

В Одеській області щонайменше сім ТВК не змогли провести перші засідання

Центральна виборча комісія 10 серпня  утворила в Одеській області 27 територіальних виборчих комісій: Одеську обласну, районні ТВК та міські ТВК. З-поміж охоплених моніторингом ОПОРИ 17-ти ТВК вчасно провели перші засідання 10.

Як повідомили в пресслужбі ОПОРИ в Одеській області, моніторингом в регіоні були охоплені Одеська обласна виборча комісія, всі районні ТВК та міські ТВК міст, які є центрами 7 районів області. Особистим відвідуванням представників ОПОРИ були охоплені Одеська міська та Одеська обласна виборчі комісії. В інших випадках, інформація про хід засідань збиралась від членів ТВК у дистанційному форматі.

Всі 17 комісій збиралися на свої перші засідання 12 серпня, тобто на другий день після їхнього утворення. Відповідно до ч. 3 ст. 36 Виборчого кодексу, перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Згідно з ч. 1 ст. 38 Кодексу член виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов’язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин третьої - шостої цієї статті, після чого складає присягу.

10 ТВК зібрали кворум, більше половини членів від їх складу склали присяги і провели перші засідання. Це Одеська обласна, Одеська міська, Ізмаїльська районна, Ізмаїльська міська, Одеська районна, Березівська міська, Болградська районна, Білгород-Дністровська міська, Чорноморська міська та Южненська міська виборчі комісії. Найвищий рівень відвідуваності у цих комісіях продемонстрували в Одеській обласній ТВК – 14 з 18. 

Перше засідання Одеської міської ТВК

Три ТВК провели перші засідання, але без кворуму. У Роздільнянській міській комісії були присутні 9 з 18 членів комісії, які склали присягу і оголосили перерву до 13 серпня. У Березівській районній комісії були присутні 10 з 18 членів, тобто кворум був, однак заступниця голови відмовилася складати присягу, мотивуючи це тим, що її замінить інша людина. Після цього комісія оголосила перерву на невизначений строк. У Подільській районній ТВК були присутні 9 з 18 членів, тож комісія також оголосила перерву до 13 серпня.

Чотири ТВК з охоплених моніторингом ОПОРИ не провели перші засідання у визначений строк, оскільки не було кворуму. Члени цих комісій також не складали присягу. Це Роздільнянська районна (наступного разу члени комісії спробують зібратися 13 серпня), Болградська міська Білгород-Дністровська районна (вона оголосила перерву до 14 серпня), Подільська міська (члени цієї комісії збиралися вже двічі, однак обидва рази були лише 5 з 18 членів ТВК, тож наступне засідання заплановане на 13 серпня) виборчі комісії.

«Очевидно, що найбільшою загрозою проведення перших засідань ТВК стало забезпечення кворуму, необхідного для їх проведення. Саме на першому засіданні ТВК, в якому бере участь новопризначений член, він має скласти присягу, після чого він або вона вступають у повноваження. Без вступу в повноваження більшості від затвердженого складу членів ТВК неможливо проводити засідання ТВК, а також приймати рішення в межах повноважень комісій. Проблеми з проведенням засідань ТВК надалі загрожують належному виконанню визначених Кодексом повноважень цих комісій з організації та проведення відповідних місцевих виборів», - зазначила Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися