27 жовтня 2020 р. 11:26

Кароліно-Бугазька сільська ТВК відпустила членів дільничних виборчих комісій «на перерву»

Кароліно-Бугазька сільська ТВК відпустила членів дільничних виборчих комісій «на перерву»

Після опівночі в ніч з 26 на 27 жовтня Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія Одеської області ухвалила рішення «зробити перерву» в безперервному засіданні дільничних виборчих комісій та відпустити їх додому.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, вночі залучена фахівчиня ТВК, яка не є членкинею виборчої комісії, запропонувала членам Кароліно-Бугазької ТВК зробити перерву:

«Хто за те, щоб зробити перерву в безперервному засіданні комісій, тобто ця комісія територіальна, звісно, буде знаходитися на місці, поліція буде охороняти, ми опечатуємо, заносимо бюлетені сюди і робимо перерву», - запропонувала залучена фахівчиня. З цією пропозицією члени ТВК (присутні були десять осіб) погодилися.

Зрештою від членів двох ДВК прийняли виборчу документацію, помістили її в окремій кімнати та опечатали кімнату. Протоколи від ДВК територіальна виборча комісія поки що не приймала. При цьому обидві дільничні виборчі комісії завершили підрахунок голосів виборців ще вдень, однак потім довго не складали протоколи.

Згідно з ч. 1 ст. 250 Виборчого кодексу України підсумкове засідання дільничної виборчої комісії розпочинається після закінчення голосування виборців на виборчій дільниці і проводиться у тому самому приміщенні, де відбувалося голосування. Підсумкове засідання проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії. Відповідно до ч. 3 цієї ж статті на засіданні територіальної виборчої комісії голова територіальної виборчої комісії або визначений ним член комісії приймає запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, розпечатує їх та оголошує зміст протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях, а також приймає запечатані пакети з іншими виборчими документами, передбаченими частиною десятою статті 251 цього Кодексу. Час прийняття територіальною виборчою комісією протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, перелік прийнятих виборчих документів і занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися