16 липня 2020 р. 18:32

Експерти оцінили зміни до Виборчого кодексу

Експерти оцінили зміни до Виборчого кодексу

Верховна Рада України розглянула законопроєкт №3485 у другому читанні та підтримала його в цілому.

Як вказує Громадянська мережа ОПОРА, документ вносить низку змін у виборче законодавство України і одна зі змін – квотний принцип.

Парламент залишив квоти на рівні 25% для місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Ця норма була ще у першій редакції законопроєкту, до розгляду профільного Комітету. Депутати обирали між квотами у 5%, 25% та 50%. 

Парламент затвердив партизацію місцевих виборів на рівні громад, де проживає 10 тисяч виборців. Таке рішення нардепи прийняли у рамках розгляду законопроєкту №3485. 

Раніше пропорційна виборча система застосовувалась для великих населених пунктів, де проживало 90 тисяч і більше виборців. 

ОПОРА вважає, що така зміна виборчої системи для значної кількості територіальних громад безпосередньо перед початком виборів суперечить міжнародним стандартам виборчого законодавства. Також це нововведення суттєво обмежує можливість самовисування громадян. 

Також одним з ключових питань була форма виборчого бюлетеня. Народні депутати вирішили змінити старий варіант.

Раніше українці голосували за партію, а внизу бюлетеня обирали кандидата, якого підтримують. Новий пропонований формат бюлетеня закріпляв трохи іншу процедуру. Виборці мали вписувати номер кандидата у трафарет поряд з партією.

Нагадаємо, за зміни в Виборчій кодекс, за даними пресслужби парламенту, проголосували 308 народних депутатів України.

Поділитися