04 вересня 2020 р. 18:27

ЦВК звернулася до поліції через ситуацію в Одеській районній ТВК

ЦВК звернулася до поліції через ситуацію в Одеській районній ТВК

Центральна виборча комісія 2 вересня прийняла постанову «Про звернення до Головного управління Національної поліції в Одеській області» через діяльність Одеської районної територіальної виборчої комісії.

Як повідомляла раніше ОПОРА, йдеться про формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області. Одеська обласна організація політичної партії «Слуга народу» звернулася до ЦВК зі скаргою, в якій вимагала скасувати дві постанови Одеської районної ТВК:  №4 «Про встановлення невідповідності кандидатур, внесених до складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області» та №5 «Про утворення та формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області». Крім того, скаржник вимагав прийняти відповідні рішення стосовно «призначення повторного жеребкування щодо включення кандидатур до складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області» та «утворення та формування складу сільських, селищних територіальних виборчих комісій Одеського району Одеської області». Однак ЦВК повернула цю скаргу у зв’язку з тим, що її оформили без дотримання вимог законодавства.


ВІДЕО ОПОРИ із засідання районної ТВК, під час якого відбулися оскаржувані події

Крім того, 31 серпня обласна організація цієї партії спрямувала до ЦВК заяву з цього ж приводу. Також Центральна виборча комісія отримала пояснення від голови Одеської районної ТВК та секретаря цієї виборчої комісії. На думку ЦВК, ці пояснення частково є взаємовиключними та потребують перевірки правоохоронними органами, а також є недостатніми підставами для встановлення Комісією порушення виборчого законодавства України. Зокрема, голова комісії пояснила, що секретар підписала постанову №5 та додатки до неї, тоді як секретар стверджує, що її підписи на додатках підроблені. До того ж, за словами голови комісії, оригінали обох постанов з відповідними додатками передали секретарю, однак 25 серпня з’ясувалося, що ці документи в Одеській районній ТВК відсутні. Цю справу наразі розслідує поліція.

З огляду на отриману інформацію ЦВК звернулася до Головного управління Національної поліції в Одеській області для проведення перевірки викладених обставин та відповідного реагування.

Нагадаємо, що, згідно з ч. 6 ст. 203 Виборчого кодексу, районні виборчі комісії формують склад сільських, селищних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за шістдесят днів до дня чергових виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій, указаних у частині другій статті 203 Кодексу, а в разі їх відсутності у структурі відповідної партії – обласна чи республіканська в Автономній Республіці Крим організація цієї партії згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм. Такі подання вносяться не пізніш як за шістдесят п’ять днів до дня чергових виборів. 
Виборчі комісії, одночасно з формуванням складу територіальної виборчої комісії, призначають голову, заступника голови, секретаря такої виборчої комісії. Голова, заступник голови та секретар територіальної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання (ч. 13, 14 ст. 203 Виборчого кодексу).

Нагадаємо, раніше в Одеській районній територіальній виборчій комісії виявили зникнення двох постанов, які стосувались формування сільських та селищних територіальних комісій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися