23 жовтня 2020 р. 14:18

ЦВК знов розігнала один виборчком в Одеській області, а двом іншим наказала не ігнорувати законодавство (оновлено)

ЦВК знов розігнала один виборчком в Одеській області, а двом іншим наказала не ігнорувати законодавство (оновлено)

Центральна виборча комісія 22 жовтня на своєму засіданні розглянула низку питань, що стосується роботи виборчих комісій в Одеській області та знов припинила повноваження всього складу Таїровської селищної територіальної комісії.

Про це розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анастасія Матвієнко

Комісія встановила факт одноразового порушення Таїровською селищною ТВК Конституції України, Виборчого кодексу України, законів України та достроково припинила повноваження всього її складу.

При цьому Одеську районну ТВК зобов’язали не пізніше 24 години 22 жовтня повідомити місцеві організації політичних партій, за поданням яких до складу цієї селищної ТВК було включено осіб, повноваження яких достроково припинено постановою ЦВК, про можливість подання не пізніше 12 години 23 жовтня до Одеської районної ТВК нових кандидатур для включення до її складу.

Одеську районну ТВК зобов’язано не пізніше 15 години 23 жовтня сформувати новий склад Таїровської селищної ТВК.

«ЦВК також зареєструвала кандидата під №1 від однієї партії, а також зобов'язала змінити відповідно текст бюлетенів», - зазначила Анастасія Матвієнко. 

Також ЦВК  зобов’язала Білгород-Дністровську районну та Кароліно-Бугазьку сільську ТВК невідкладно привести свою діяльність та рішення у відповідність із вимогами законодавства. 

Системний аналіз ситуації, що склалася із організацією їх роботи, значна кількість судових рішень, які набрали законної сили та судових процесів, які ще на сьогодні тривають, у своїй сукупності обумовлюють висновок про те, що наявні порушення законодавства, зважаючи, що до дня голосування на місцевих виборах залишається два дні, можуть та повинні бути усунуті саме вказаними комісіями.

Відтак, комісія зобов’язала зазначені виборчі комісії невідкладно привести свою діяльність та рішення у відповідність із вимогами виборчого законодавства, з урахуванням рішень судів, що набрали законної сили.

Окремо Білгород-Дністровську районну ТВК зобовʼязано невідкладно привести склад Кароліно-Бугазької сільської ТВК у відповідність до вимог виборчого законодавства, з урахуванням рішень судів, що набрали законної сили.

Також вказані виборчі комісії зобов’язано до 18 години 23 жовтня 2020 року поінформувати Комісію про вжиті заходи та прийняті рішення.

Окрім того, ЦВК зобов’язала Кароліно-Бугазьку сільську ТВК невідкладно вжити заходів щодо забезпечення належної організації голосування в день виборів 25 жовтня 2020 року депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради та Кароліно-Бугазького сільського голови відповідно до вимог виборчого законодавства, з урахуванням рішень судів, що набрали законної сили.

«З нашої точки зору загрозу для організації виборів і майбутнього встановлення результатів виборів представляє виконання повноважень Кароліно-Бугазькою сільською ТВК Білгород-Дністровського району, яка прийняла більше 30 рішень про відмову в реєстрації, а також скасування реєстрації кандидатів, протиправність яких була встановлена судом. При цьому під питанням залишається неупередженість роботи Білгород-Дністровської районної ТВК, яка достроково припинила повноваження семи членів Кароліно-Бугазької сільської ТВК, належним чином не обґрунтувавши таке рішення, а також із порушенням процедури зробила заміни членів сільської ТВК. В обох випадках порушення були встановлені судом, у результаті постанови Кароліно-Бугазької ТВК про утворення дільничних виборчих комісій та про затвердження тексту виборчого бюлетеня були скасовані в судовому порядку, оскільки були прийняті неналежним складом сільської ТВК», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анастасія Матвієнко.

16:43 Одеська районна ТВК на виконання постанови Центральної виборчої комісії сформувала новий склад Таїровської селищної ТВК. Перше засідання нового складу СТВК заплановано на сьогодні, 23 жовтня, на 18 годину.

Нагадаємо, Одеська районна територіальна виборча комісія увечері 19 жовтня ухвалила постанову «Про дострокове припинення повноважень Таїровської селищної територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області».

Повний звіт ОПОРИ про моніторинг перебігу виборчої комапанії за ПОСИЛАННЯМ

ВІДЕО пресконференції: ТУТ

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися