18 травня 2020 р. 21:30

ЦВК ухвалила новий порядок зміни виборчої адреси

ЦВК ухвалила новий порядок зміни виборчої адреси

Центральна виборча комісія ухвалила новий порядок зміни виборчої адреси, який дає можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання.

Відповідне рішення Центральна виборча комісія ухвалила на своєму засіданні 18 травня.

Змінити виборчу адресу можна буде з моменту вступу цієї процедури в дію включно до п’ятого дня з початку виборчого процесу.

«Враховуючи строки вступу цього Порядку в дію, а також строки оголошення чергових місцевих виборів, усі виборці, які хочуть змінити свою виборчу адресу, повинні планувати й бути готовими зробити це впродовж липня», - наголошує радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

За це рішення проголосували 16 членів комісії. Постанова набуде чинності 1 липня 2020 року.

Як зазначив заступник голови ЦВК Сергій Дубовик під час доповіді з цього питання, це - знаковий документ в історії ЦВК, який пройшов велике обговорення як у колах фахівців, так і представниками громадськості.

«Разом ми писали цей документ, який відкриває можливості голосувати внутрішньо переміщеним особам, робить їх частиною територіальних громад, де вони фактично проживають. Ми врахували майже всі побажання, зробили все, щоб документ відповідав тим чаянням, які сьогодні є у громадян - брати участь у місцевих справах», - зазначив він.

Пропозиції до порядку зміни виборчої адреси спільно напрацювали й експерти Громадського холдингу  «ГРУПА ВПЛИВУ», Громадянської мережі ОПОРА та Центру прав людини ZMINA. Частину цих пропозицій Центральна виборча комісія врахувала під час  публічних онлайн-обговорень 16 квітня.

В грудні минулого року Центральна виборча комісія спростила порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

В 2016 році аналітики ГО ОПОРА з'ясували наскільки парламентські політичні сили представлені в Одеській області і в Україні

Поділитися