25 липня 2020 р. 09:19

ЦВК дозволила змінювати адресу виборця без документального підтвердження

ЦВК дозволила змінювати адресу виборця без документального підтвердження

Центральна виборча комісія (ЦВК)  змінила процедури визначення органом ведення державного реєстру виборців виборчої адреси.

ЦВК виключила вимогу щодо документального підтвердження фактичного місця проживання виборця, повідомляє пресслужба комісії.

У відповідній заяві необхідно лише вказати адресу житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Щоб змінити виброчу адресу, необхідно зайти у кабінет на сайті Державного реєстру виборців, знайти в ньому розділ "Заяви та запити", натиснути на "Звернення щодо зміни виборчої адреси". Заходити необхідно за допомогою електронного підпису. Потім треба заповнити відповідну заяву та поставити електронний підпис. 

На вказану електронну пошту має прийти підтвердження з реєстру. 

Змінити виборчу адресу таким чином можна до 10 вересня поточного року.

Раніше парламент дав можливість українцям голосувати не за місцем реєстрації, а за місцем проживання, щоправда, адресу, за якою мешкає людина, необхідно підтвердити відповідними документами.

Нагадаємо, Верховна Рада України призначила чергові місцеві вибори на 25 жовтня поточного року.

16 липня Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт закону №3485 про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення виборчого законодавства.

А 22 липня, президент України Володимир Зеленський підписав  Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» № 805-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 16 липня 2020 року. Того ж дня документ був опублікований у парламентській газеті "Голос України" та набрав чинності.

Поділитися