14 вересня 2017 р. 08:00

Ранкова кава від ІзбірКому: 14 вересня

Ранкова кава від ІзбірКому: 14 вересня

ІзбірКом пропонує починати кожен день з «ранкової кави» від редакції: цитат, свят і просто цікавинок на сьогодні

ІзбірКом пропонує починати кожен день з «ранкової кави» від редакції: цитат, свят і просто цікавинок на сьогодні.


Іґнобелівська премія (англ. Ig Nobel Prize) — пародія на Нобелівську премію. Назва премії походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. Українською її також іноді називають «Антинобелівська премія» або «Шнобелівська премія». Премія заснована Марком Абрагамсом і гумористичним журналом Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень»).

Присудження першої Іґнобелівської премії було започатковане у 1991 році Марком Абрагамсом, редактором і співзасновником Анналів неймовірних досліджень, який був ведучим на всіх наступних церемоніях нагородження. Спочатку нагороди вручалися за відкриття «того, що не може бути або не повинно бути відтворене».

Щороку присуджується 10 премій у багатьох категоріях, зокрема, таких, як і в Нобелівській премії: з фізики, хімії, медицини, літератури та миру. У 2010 році Андрій Гейм став першим призером, що став лауреатом як Нобелівської, так і Іґнобелівської премій.

Церемонія вручення премій відбувається у Гарвардьскому університеті

Призи Іґнобелівської премії вручають справжні лауреати Нобелівської премії. Церемонія нагородження супроводжується декількома відомими жартами. Так, наприклад, маленька дівчинка з залу традиційно вигукує: «Будь ласка, припиніть! Мені нудно». Іншою традицією нагородження є запускання на сцену паперових літачків, які потім мусять прибирати професори з фізики. Церемонія нагородження традиційно закінчується словами: «Якщо ви не отримали премії — і особливо, якщо ви отримали її — бажаємо успіху у наступному році!». 


 

 

Поділитися