16 січня 2022 р. 18:52

За 2021 рік опублікували лише 2 відсотки розпоряджень голови Одеської облради

За 2021 рік опублікували лише 2 відсотки розпоряджень голови Одеської облради

Центр публічних розслідувань опублікував аналіз опублікованих у 2021 році розпоряджень голови Одеської обласної ради Григорія Діденка. 

Розпорядження, підписані головою ради, розміщені на офіційному сайті Одеської обласної ради у підрозділі "Діяльність".

Згідно з Законом "Про місцеве самоврядування в Україні" голова районної, обласної, районної у місті ради в межах своїх повноважень видає розпорядження (ст. 55 ч. 7).

Зазначимо, що кількість документів підрахована за останнім номером. Станом на 16 січня 2022 року останнє опубліковане розпорядження має номер 916, а за 2022 рік розпоряджень поки немає.

Тож з понад 900 розпоряджень за 2021 рік на сайті опубліковано лише 20, що становить 2,2%. З них за останній квартал року - лише два.

Серед тих, що є у доступі, 16 розпоряджень є чинними, 2 нечинних та ще 2 розпорядження про внесення змін (стосуються положень про структурні підрозділи апарату обласної ради).

Найбільше зустрічаються розпорядження про скликання пленарних засідань сесій обласної ради восьмого скликання (7) та про план підготовки до них (5). 

Крім пов'язаних з сесіями, опубліковано: "Про затвердження графіка особистого прийому громадян керівництвом Одеської обласної ради", "Про затвердження посадових інструкцій працівників апарату обласної ради", "Про затвердження положень про структурні підрозділи апарату обласної ради", "Про затвердження складу геральдичної колегії при Одеській обласній раді VIII скликання та Положення про геральдичну колегію при Одеській обласній раді", "Про призначення та виплату стипендії Одеської обласної ради обдарованим дітям Одеської області" та "Про затвердження статуту Комунального підприємства «Обласний інформаційно-аналітичний центр» у новій редакції".

Ще два розпорядження про внесення змін - до розпорядження від 23 лютого 2021 року № 84/2021-ОР «Про затвердження положень про структурні підрозділи апарату обласної ради» та № 85/2021-ОР «Про затвердження посадових інструкцій працівників апарату обласної ради».

На сайті обласної ради також можна побачити дату прийняття розпорядження та дату його публікації. Зазначимо, що з доступних документів усі оприлюднені протягом п'яти робочих днів з дня затвердження, як і встановлено Законом України "Про доступ до публічної інформації" (ст. 15).

Цікаво, що ситуація з великою кількістю неопублікованих розпоряджень в облраді не нова. Так, у 2020 році було опубліковано лише 22 з понад 800 розпоряджень (щоправда з них лише 2 підписані вже новим головою ради Діденком). У 2019 році - 26 з понад 1300 розпоряджень.

Нагадаємо, за 2021 рік на сайті Одеської міської ради не опубліковано майже 2 тисячі розпоряджень. Кількість розпоряджень міського голови, опублікованих на сайті мерії у 2021 році, становить менше 40%. 

Депутати Одеської міськради зберуться на першу сесію цього року у лютому.

Поділитися