07 липня 2022 р. 17:58

У справі Головіна щодо контрабанди цигарок захист дав пояснення доказам прокуратури

Фото: Центр публічних розслідувань, архів

(Фото: Центр публічних розслідувань, архів)

Вищий антикорупційний суд 6 липня продовжив досліджувати докази прокуратури у справі за обвинуваченням колишнього начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна, його заступника Костянтина Гейка та ще двох осіб у заволодінні контрафактними цигарками на суму понад 13 млн грн. 

Справу розглядає колегія суддів ВАКС у складі Віктора Маслова, Лесі Федорак під головуванням Ігоря Строгого, повідомляє журналістка Центру публічних розслідувань.

До суду з'явилися всі учасники процесу. Обвинувачені під’єднувались в режимі відеоконференції з Одеси.

Захист висловився по другому та третьому томах доказів прокуратури. 

Один з ключових їх доводів на виправдання своїх клієнтів: експертиза встановила, що цигарки неліквідні - не відповідають законодавчим вимогам, відповідно їх не можна реалізовувати, а тому неможливо встановити їх вартість. За логікою захисту, розмір шкоди - нуль, а кримінальне провадження - не підслідність Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Також вони наголошують, що на договорах не підписи Головіна. "Є підпис, вказано посаду начальника ГУ НП. На його прізвищі стоїть підпис іншої особи, це не підпис Головіна", - заявляє адвокат Микола Стоянов. 

Головін теж стверджує, що підписів не залишав: "На минулому засіданні у суду могло скластися помилкове враження про висловлювання колишнього працівника прокуратури, який докладав. Не відповідає дійсності все, що стосується й підписів, і викладу інформації". 

Адвокатка Нонна Надіч теж звертає увагу, що цигарки були "без ціни", а їх вартість через неліквідність встановити неможливо. 

Її колега Віталій Марфін поскаржився суду, що "вигадані 13 мільйонів гривень шкоди" призвели до неправильної кваліфікації, впливають на суму застав їх клієнтів та загалом погіршують їх становище. 

Усі адвокати сходяться на тому, що протокол обшуку, за яким вилучили цигарки, нібито має численні процесуальні порушення, що повинно призвести до визнання ключових доводів у справі недопустимими. 

Варто нагадати, що за версією слідства, цигарки мали «знищити» на підставі рішення слідчого судді, склавши фіктивний акт знищення, а самі цигарки можна було продавати в Україні через мережу Інтернет або переправити їх до Європи. Проте влітку 2018 року Генпрокуратурою було ухвалено рішення про передачу цієї справи до одеської поліції, проте саме провадження передали не Слідчому управлінню ГУ НП в Одеській області, а до главку.

Як стверджували прокурори, надалі колишнім керівництвом ГУ НП в Одеській області Дмитром Головіним та Костянтином Гейком був розроблений новий план заволодіння цими цигарками. Так, вони вступили в змову з місцевим бізнесменом Олександром Чудаковим та іншими не встановленими особами. Згідно з планом, ці цигарки мали передати на зберігання до складу однієї з фірм, яку контролює Чудаков. Таким підприємством стало ТОВ «Агат-2016», де керівником був Валерій Капітанчук

Проте адвокатка Нонна Надіч заявляє, що жоден документ не підтвердить те, що Головін взагалі був обізнаний про наявність цього кримінального провадження в ГУ НП в Одеської області. З її слів, матеріали провадження були в слідчому відділенні, і з ними мали справу тодішній начальник главку Сергій Шайхет, начальниця відділу Яворська та слідчий Жданюк, зокрема до Шайхета доводили інформацію про стан провадження та його перспективи.

Вона стверджує, що саме ці правоохоронці були відповідальні за збереження речових доказів.

"За договором забороняється передавати речові докази. Був рамочний договір про можливість співпраці ГУНП та ТОВ "Агат-2016" на зберігання. "Речдоки" передаються безпосередньо за окремими договорами. Будь-який рамочний договір не давав можливість слідчому передавати речові докази. Слідчий обізнаний про свою відповідальність за збереження речдоків. Окремого договору на зберігання "речдоків" не було зроблено", - заявляє Надіч. 

Важливо, прокурор в засіданні долучив перший том письмових доказів обвинувачення. Це переважно процесуальні документи про старт досудового розслідування. Та Нонна Надіч звинуватила прокурора в тому, що він не захотів прочитати фабулу кримінальних проваджень. Попри те, що САП самостійно вирішує, які та в якому обсязі свої докази долучати. 

Захисниця зауважила, що спочатку провадження розслідували щодо прокуратури та працівників одеської митниці за фактом незаконного розмитнення товарів. За її версією, антикорупційні органи нібито вчинили незаконно: не зареєстрували нове провадження щодо розтрати цигарок, об’єднали кілька проваджень, а первинну справу знищили.  

8 липня ВАКС продовжить знайомитися з доказами. 

Авторка: Катерина Петренко

Поділитися