16 травня 2022 р. 19:48

Розгляд справи “зниклої” експомічниці Труханова перенесли через затримку судового виклику

Розгляд справи “зниклої” експомічниці Труханова перенесли через затримку судового виклику

Вищий антикорупційний суд 16 травня зібрався на судовому засіданні для спеціального судового розгляду по суті справи проти експомічниці одеського міського голови Геннадія Труханова Альони Попової. Проте засідання відклали через збій повідомлення її про дату. 

Під час минулого засідання колегія ВАКСу у складі суддів Тетяни Гавриленко, Олени Танасевич та Катерини Сікори закінчила із підготовчою стадією провадження, інформує кореспондентка "Центру публічних розслідувань". 

Нині засідання не відбулося, бо не встигли опублікувати повістку про виклик Попової в "Урядовому кур’єрі". Оскільки вона в міжнародному розшуку, формально її викликати можливо лише в такий спосіб.

"Судді не можуть розпочати судовий розгляд, бо є пряма норма, і процесуальний закон містить певні запобіжник. Як би це прикро не було, але відкладаємо", - констатувала головуюча. 

Наступний суд - 22 червня. 

За версією прокуратури, Альона Попова - пособниця в організації проєкту "Краян", а саме в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом придбання заводу-банкроту з однойменною назвою за свідомо вдвічі завищеною вартістю у 2016 році. Серед обвинувачених зокрема чинний мер Одеси та його заступник. У САП переконані, Попова узгоджувала, які документи і коли необхідно було подавати, кому і в якій формі, аби провернути резонансну корупційну схему.  Її дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 27  та ч. 5 ст. 191 КК України. 

У 2019 році Попова покинула Україну та, за версією прокуратури, переховується від органів правопорядку і перебуває у розшуку. 

Нагадаємо, 25 червня 2019 року ексгубернатор Одеси Міхеїл Саакашвілі оприлюднив перед пресою документи так званої "чорної бухгалтерії"  Одеської міськради у вестибюлі Малиновського райсуду Одеси, де тривали дебати у справі мера міста Геннадія Труханова щодо мільйонної корупційної афери з "Краяном".  

Це знайдені і вилучені детективами НАБУ матеріали з двох флешок помічниці-консультантки Труханова Альони Попової. Згідно з протоколом обшуку, коли детективи НАБУ зайшли в дім, вона знищувала матеріали: палила документи, топила комп'ютер у ванній кімнаті і шкодила флешки, але їх вдалося відновити. За версією ексочільника ОДА, документи розкривають діяльність Одеської міськради як бізнес-проєкту чиновників, які "сидять у когось на зарплаті". Важливо, що прокурор Валентин Мусіяка проінформував: "чорна каса" фігурує серед доказів і в цьому окремому провадженні "Краяну" щодо Альони Попової. 

Авторка: Катерина Петренко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися