07 лютого 2022 р. 19:03

Одеського журналіста не пустили на засідання комісії міської ради

Одеського журналіста не пустили на засідання комісії міської ради

Представники "Муніципальної варти" не пустили в будівлю одеської мерії журналіста Євгена Когана, який прийшов на засідання постійної комісії з питань екології, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, зв’язку та інформаційних технологій Одеської міської ради 7 лютого.

Журналісту заявили, що його не пускають через відсутність при собі сертифікату про вакцинацію, повідомляє Центр публічних розслідувань.

Євген Коган зазначив, що охоронці не змогли чи не захотіли пояснити, хто саме віддав розпорядження про додаткові обмеження доступу до будівлі міської ради, однак після виклику поліції надали лише копію постанови Кабінету міністрів від 20 жовтня 2021 року про список тих, хто може перевіряти документи про вакцинацію від COVID-19, та протокол засідання оперативного штабу ще від 1 листопада 2021 року. Не змогли відповісти на питання щодо автора розпорядження ані заступник мера Олег Бриндак, ані директорка юридичного департаменту Інна Поповська

Зазначимо, що в листопаді-грудні 2021 року та січні 2022 року журналісти неодноразово безперешкодно потрапляли до будівлі мерії, тому надання цих документів виглядає незрозуміло. 

Журналісти викликали поліцію, проте окрім розпорядження Кабінету міністрів України вартові не змогли надати документів, які могли б засвідчити законність дій "Муніципальної варти". Тож представники засобів масової інформації написали заяву про перешкоджання їхній професійній діяльності.

Також, за словами Євгена Когана, вартові не назвали своїх імен та прізвищ, а також не мали ознак, за якими їх можна було б ідентифікувати. 

Журналіст не виключає, що таким чином муніципалітет готує підґрунтя для недопуску журналістів на пленарне засідання сесії міської ради.

Між тим, стаття 25 Закону України «Про інформацію» визначає, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

Зазначимо, що Одеський муніципалітет пояснив нещодавній недопуск журналістів на прийом до віцемера тим, що мерія є режимним об'єктом.  

Юристка Юлія Лісова прокоментувала ІзбірКому заяву мерії так: «Порядок організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2013 № 939 - з обмеженим доступом. З ним неможливо ознайомитись. Відповідно ним не може встановлюватись перелік об'єктів, тільки заходи безпеки. Мерія не повідомила, яким рішенням мерію віднесено до режимного об'єкту». 

Зазначимо, що 25 січня напередодні засідання постійної комісії Одеської міської ради з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин журналісти "7 каналу" заявили про те, що охоронець на вході в будівлю міської ради не допускав журналістів за їхніми службовими посвідченнями. 

Нагадаємо, що за позовом ІзбірКома Одеська ОДА скасувала обмеження по допуску журналістів.

Головний редактор видання Валерій Болган на початку листопада 2021 року звернувся до П’ятого апеляційного адміністративного суду із відзивом на апеляційну скаргу, подану Одеською обласною державною адміністрацією на рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо пропускного режиму у будівлю ОДА.

Одеський окружний адміністративний суд 19 серпня частково задовольнив вимоги головного редактора ІзбірКома Валерія Болгана та визнав незаконними обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Відео комісії від 7 лютого / Одесский городской совет - Трансляции

 

Поділитися