10 серпня 2022 р. 19:19

Одеситка продавала опікунство над всиновленим підлітком ухилянтам

Фото: Національна поліція

(Фото: Національна поліція)

Правоохоронці затримали жительку Одеси, яка у тренажерних залах підшукувала чоловіків, що ухиляються від мобілізації, та пропонувала їм допомогу у виїзді до сусідньої країни.

Як повідомляє Центр публічних розслідувань з покликанням на пресслужбу Національної поліції, полягала її допомога у виготовленні фіктивних документів про опіку над її 15-річним прийомним сином та перевезенні разом з підлітком за кордон. Свої послуги правопорушниця оцінювала у 1,5 тисячі доларів США. 

У такий спосіб жінка за грошову винагороду допомогла втекти з України трьом чоловікам призовного віку. Правопорушницю викрили оперативники Управління міграційної поліції Одещини спільно з ювенальними поліцейськими, слідчими Білгород-Дністровського районного відділу поліції та оперативниками Головного відділу внутрішньої та власної безпеки "Південь" ДПСУ під час чергової спроби виїхати за кордон разом з "ухилянтом".

"Зараз слідчі поліції під процесуальним керівництвом Білгород-Дністровської окружної прокуратури оголосили фігурантці підозру в організації та незаконному переправленні осіб через державний кордон України, вчинених з корисливих мотивів (ч.3 ст.332 Кримінального кодексу України) та торгівлі людиною, вчиненою щодо неповнолітнього його опікуном повторно (ч.ч.2,3 ст.149 ККУ). Суд обрав підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави. Крім того, вирішується питання про додаткову кваліфікацію події за фактом підробки документів. Їх поліцейські направили на експертизу", - зазначив начальник Управління міграційної поліції ГУНП в Одеській області Артур Макаров.

Згідно з чинним законодавством, за скоєне зловмисниці може загрожувати до 15-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої. 

Бійці Ізмаїльського прикордонного загону в період з 24 лютого й по сьогодні 16 разів відмовлялися від неправомірної вигоди на загальну суму 10,6 тисяч доларів США, 10 євро та 30 тисяч гривень. 

Зазначимо, що правоохоронці затримали 37-річного одесита, який організував незаконний перетин кордону України військовозобов’язаними. Фігурант підшукував чоловіків, які всупереч воєнного стану хотіли втекти з країни, і за грошову винагороду гарантував їм безперешкодний виїзд до сусідньої держави.  

Співробітники Служби безпеки України на Одещині заблокували канал нелегальної міграції чоловіків призовного віку через державний кордон до Європейського Союзу. "Клієнтами" були переважно військовозобов’язані морських спеціальностей, які мали намір уникнути мобілізації в період воєнного стану. 

Правоохоронці регулярно викривають такі канали в Одеській області. Та в липні прикордонники викрили ділків, які перевозили через кордон чоловіків призивного віку.

Раніше на Одещині затримали працівників військкомату за допомогу ухилянтам.

Як повідомляли у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України, загалом було виявлено 45 незаконних каналів переправлення чоловіків за кордон та затримано 63 учасників злочинних груп. 

Поділитися