24 січня 2022 р. 19:55

Обласній раді пропонують виділити 10 мільйонів на допомогу пекарням

Обласній раді пропонують виділити 10 мільйонів на допомогу пекарням

Постійна комісія з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності Одеської обласної ради ухвалила пропозицію департамента аграрної політики, продовольства та земельних відносин щодо виділення коштів з бюджету на допомогу пекарням.

Як зазначає Центр публічних розслідуваннь, йдеться про допомогу пекарням, що постачатимуть соціальні сорти хліба. 

Депутати погодилися із винесенням цього проєкту рішення на розгляд їхніх колег під час позачергової сесії 25 січня, проте зазначили, що департамент не пояснив, як саме розподілятимуться ці кошти та за якими критеріями обиратимуть пекарні, яким надаватимуть кошти.

Між тим йдеться про 10 мільйонів гривень, які нададуть змогу знизити ціну буханців хліба на гривню тобто загалом перебачається, що ці кошти допоможуть випіканню 10 мільйонів дешевших буханців. Діятиме програма пів року.

Наприкінці грудня голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький підписав розпорядження про  утворення резерву продовольчого зерна пшениці у 2021-2022 маркетинговому році.

У розпорядженні зокрема департаменту доручили укладання угод з виробниками борошна та хліба і хлібобулочних виробів на випуск продукції в обсягах, що забезпечують потреби населення.   

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України доповнив перелік товарів з обмеженою максимальною 10% націнкою при роздрібній торгівлі. До переліку додали крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне найвищого ґатунку та вермішель з нього, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, тушка куряча, вода мінеральна негазована і масло вершкове жирністю 72,5%.

Минулого року група народних депутатів України запропонувала повернути скасоване у 2017 році державне регулювання цін на продукти харчування, які мають суттєву соціальну значущість, та встановити граничну націнку на них у межах 5-15% від відпускної ціни виробника.

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.

Поділитися