26 березня 2022 р. 08:57

Мінування в Чорному морі росіяни ймовірно здійснили в районі острова Зміїний

Мінування в Чорному морі росіяни ймовірно здійснили в районі острова Зміїний

За даними експертів, військові рф здійснили мінування в районі острова Зміїний, де проходить маршрут з Босфору до портів України. Водночас в портах Чорного моря перебувають як мінімум 64 іноземних судна.

Про це під час брифінгу розповів керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

"Щодо мінування Чорного моря. 19 березня ВМС України поширили морське попередження, в якому говорилося, що чорноморський флот російської федерації здійснив мінування району Чорного моря, який прилягає до гирла Дунаю. Це єдиний водний шлях, який залишився в України на захід. І здійснили мінування в районі острова Зміїний - це саме там, де проходить рекомендований маршрут з Босфору до чорноморських портів України. І саме це вони видали за отой фейк про зірвані штормом міни українські в Чорному морі", - сказав він.

Експерт також зазначив, що однією з проблем досі залишається активний морський трафік з експорту російської нафти з російських портів Чорного моря до країн Європи.

"Тільки за 10 днів, із 14 березня по 24 березня, через турецькі протоки пройшли 77 танкерів з російською нафтою, які перевезли 4 400 тис. тонн російської нафти... Для того, щоб реалізувати міжнародну гуманітарну військово-морську операцію в Чорному морі, потрібно вимагати від російської федерації припинити бойові дії в Чорному морі і відвести кораблі чорноморського та інших флотів з районів Чорного моря", - додав він.

За підрахунками експерта, досі в портах Чорного моря перебувають як мінімум 64 іноземних судна, в портах Азовського моря, в порті Маріуполь - 6 іноземних суден, в порті Бердянськ до 15 березня знаходилося 5 іноземних суден.

"Я хочу зазначити, що вчора (24 березня - ред.) міністерство оборони російської федерації оголосило про створення з ранку до вечора, починаючи відсьогодні, так званих гуманітарних коридорів, щоб ці торговельні судна з портів України в Чорному морі могли вийти і піти додому. Насправді це дуже цинічна річ, бо в Чорному морі тривають бойові дії, і мінімум 5 комерційних суден зазнали ушкоджень внаслідок потрапляння ракет та снарядів, одне судно затонуло. Є втрати, є загиблі та поранені серед членів екіпажу, громадян іноземних країн", - наголосив він.

22 березня ВМС Туреччини повідомило про дрейфуючі міни в Чорному морі.

Нагадаємо, майже 2 тисячі моряків застрягли в Чорному та Азовському морях через війну.

У Чорному морі виявлено танкер США, що перевозить 100 тисяч тонн російської нафти в Європу.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися