19 травня 2022 р. 18:16

Апеляція ВАКСу оголосила вердикт щодо підозри “зниклій помічниці” Труханова

Апеляція ВАКСу оголосила вердикт щодо підозри “зниклій помічниці” Труханова

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила у задоволенні скарги адвоката Альони Попової - колишньої помічниці міського голови Одеси Геннадія Труханова та "правої руки" бізнесмена Владіміра Галантеріка. Адвокат просив скасувати ухвалу слідчого судді ВАКСу про неможливість скасувати їй підозру у справі щодо створення та діяльності злочинної організації в Одесі. Проте марно. 

Це рішення ухвалила судова колегія під головуванням Віктора Панкулича, інформує журналістка Центру публічних розслідувань з приміщення суду. 

НАБУ стверджує: "зв’язкова Галантерніка" контролювала виконавчі органи Одеської міськради задля вирішення необхідних співучасникам задач. За версією слідства, 16 осіб, в тому числі Труханов, Галантернік, чиновники міськради та бізнесмени незаконно заволоділи землями територіальної громади Одеси, що завдало щонайменше 558 мільйонів гривень збитків місту. 

Раніше ВАКС відмовився скасовувати їй підозру. 

Нині прокурор САП не прийшов і попросив з "огляду на безпекову ситуацію" провести засідання без нього. Однак позиція обвинувачення незмінна - заперечення проти скасування ухвали. 

Попова теж вчергове в суд не прийшла. Секретар суду повідомив, що підозрювану проінформували про дату й час засідання за адресою реєстрації в м. Одеса. Відмітка про отримання є, а процесуальний документ повернувся.

Проте її адвокат Вадим Савчак наголошував, що це неналежне повідомлення, бо вона живе за межами України. Тому розглядати його ж скаргу в інтересах його клієнтки неможливо. Попри те, що вона має з адвокатом спілкування і знає від нього про справу. Це встановив суд в засіданні. Також захисник повідомив, що Поповій продовжили дозвіл перебування за кордоном. Але наразі документів не надав та пообіцяв надіслати в подальшому. 

Попри протест адвоката, суд продовжив засідання. 

З доповіді стало відомо, що Антикорупційний суд 9 лютого відмовив в задоволенні скарги на неможливість скасувати підозру. Слідчий суддя встановив, що повідомлення повністю відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу, а матеріали - достатні для встановлення її причетності до злочинного організації, як пособника, яка координувала та планувала дії щодо махінацій із земельними ділянками. 

Утім, на думку адвоката, повідомлення про підозру вручили з порушеннями, а також в ньому немає відомостей про участь її в злочинній організації. 

"Підготовка документів від імені міської ради щодо суб'єктів господарювання - не є порушенням, тому її дії правомірні. Тим паче у матеріалах справи не вказано, які саме документи вона готувала", - підсумував адвокат. 

Загалом сторона захисту вважає, що Поповій не повідомлено про підозру. 

Нагадаємо, детективи НАБУ 2019 року знайшли в Попової ключовий доказ кількох резонансних одеських проваджень – чорну бухгалтерію Одеської міської ради. Виявлена інформація, за версією слідства, підтверджує тіньові виплати переважно місцевим депутатам за прийняття "зручних рішень" з приводу земельних ділянок, ймовірно, в інтересах бізнесмена Володимира Галантерніка. Вона ховала їх у стелі й не пускала детективів, доки палила документи на балконі. 

У відновлених носіях пам’яті знайшли таблиці, які, на думку слідства, свідчать про те, що Труханов і Галантернік, вочевидь, платили чорні зарплати і премії та підкуповували нардепів, депутатів міськради, КРУ, суддів і платили гроші російським політтехнологам. 

У таблицях прописані неофіційні виплати переважно чиновникам Одеської міськради. Зокрема, екснардеп Сергій Ківалов нібито отримував 150 тисяч гривень на місяць, російський політтехнолог Сергій Назаров – 200 тисяч гривень, заступник Труханова Павло Вугельман – 23 тисячі гривень, директор юридичного департаменту Інна Поповська – 205 тисяч гривень тощо.

Після гучного обшуку Альона Попова виїхала з України та вже четвертий рік перебуває за кордоном. Вона фігурує в кількох кримінальних провадженнях, зокрема й у свіжій резонансній справі про створення злочинної організації в Одесі. Прокурор переконаний, що Альону Попову, як "цінного кадра", саме Галантернік фінансує та переховує від українських правоохоронців.

До речі, минулого року Поповій оголосили підозру за пособництво в іншій резонансній справі Труханова – щодо заводу "Краян", де спільникам інкримінують заволодіння 93 мільйонами гривень з місцевого бюджету за завідома завищеною ціною. За рік до цього довірена особа Галантерніка втекла за кордон, і наразі її розшукують. Зараз у цій справі спецсудовий розгляд по суті. 

Авторка: Катерина Петренко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися