09 лютого 2022 р. 18:49

Апеляція антикорупційного суду відмовилась скасовувати підозру “юристу” Галантерніка

Апеляція антикорупційного суду відмовилась скасовувати підозру “юристу” Галантерніка

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не задовольнила клопотання адвоката "юриста" Галантерніка Діаміда Згонника про скасування повідомлення про підозру у справі щодо створення та діяльності злочинної організації. 

Таке рішення вчора, 8 лютого, ухвалила колегія суддів під головуванням Віктора Панкулича, інформує Центр публічних розслідувань

За версією слідства, Згонник - пособник у складі злочинної організації. 

Прокурор САП Роман Кимлик вчергове окреслив роль підозрюваного в корупційній афері: той підшуковував орендарів, організовував підготовку та підписання документів від юридичних осіб до міськради для викупу земельних ділянок, забезпечував операції з коштів, що протиправно вибули з міської казни та забезпечував їх легалізацію. 

Натомість адвокат Олександр Болдін наполягав, що повідомлення про підозру за ст. 255 КПК - незаконне, бо стаття декриміналізована. 

Адвокат наполягав, що підготовка підписання та надання документів не містить ознак злочину, оскільки орган досудового розслідування не встановив, що документи надані з порушенням законодавства. Також на його думку, в діях клієнта відсутній склад злочину, бо інкримінується злочин з матеріальним складом, а жодним належним доказом не обґрунтована збитки громаді.

"Текст підозри - 72 аркуша. У першому блоці Згонник згадується 5 разів, що він готував документи до міської ради. Одна з обставин, що йому інкримінують, - створення юридичної особи й легалізація коштів одержаних злочинним шляхом. Немає жодних доказів щодо легалізації коштів. Жодного процесуального документа, з якого можна зробити висновок, що є такий факт, подія, що йому повідомлено про підозру і більше нічого. Мені не подобається якість доказів. Немає ні дати, ні часу, ні способу, як це зроблено, лише загальні фрази. Немає жодного документу з підписом чи ініціалами Згонника. Жодний зі свідків не згадує, що він приймав участь у цій процедурі аж до прийняття рішень про виділення земельних ділянок "ТОВкам" в оренду", - стверджував адвокат. 

За словами захисника, позиція сторони обвинувачення ґрунтується виключно на матеріалах негласних слідчих розшукових дій та немає жодних документів, які підтверджували б той факт, що пошта належить Згоннику. Натомість сторона обвинувачення апелює, що зміст повідомлень чудово підтверджує, чия це пошта. 

Натомість прокурор САП Роман Кимлик апелював, що захисник плутає повідомлення про підозру та доведення обвинувачення. Він погодився, що повідомлення про підозру - неприємний факт, проте захист не позбавлений права зробити свої експертизи та доводити невинуватість клієнта. Обвинувач проінформував, що для цієї статті не обов’язкова наявність матеріальної шкоди. 

Раніше слідчий суддя ВАКСу також відмовився скасовувати підозру, бо підозра обґрунтована, це підтвердили надані матеріали в кримінальному провадження. Суд встановив, що повідомлення про підозру відповідає вимогам закону, а підозра - стандартам доказування. Феміда погодилась, що детектив довів участь Згонника в злочинній організації, спрямовану на зловживання чиновниками своїм владним становищем задля отримання матеріальної вигоди злочинним шляхом. 

Зауважимо, минулого тижня ВАКС пристав на позицію прокуратури та продовжив строк дії процесуальних обов’язків. Це рішення ухвалив слідчий суддя ВАКСу Андрій Біцюк. 

Згонника зобов'язали прибувати на першу вимогу до детектива, прокурора, слідчого судді, суду; повідомляти детективу, прокурору та суду про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; не відвідувати приміщення ПП "Дофін", ТОВ "Транском Буд" групи компаній "Будова" та будівлі одеської прокуратури, здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в'їзд в Україні.

Таких вимог підозрюваний має дотримуватись до 3 квітня. 

Прокурор САП Юрій Олефір наголосив, що три ризики щодо "юриста Галантерніка" досі актуальні. За словами обвинувача, він може переховуватись, впливати на свідків та знищувати документи. 

Натомість його адвокат вчергове заявив, що підозра необґрунтована, немає доказів, які вказували б на причетність його клієнта до інкримінованих злочинів, а ризики не ґрунтуються на фактичних обставинах. З його слів, до цього часу органи слідства жодного разу не вимагали в Згонника документи. Захист стверджує, що частина доказів здобуті незаконно, а тому використовувати їх не можна. 

Діаміду Згоннику в засіданні було нічого додати. 

Нагадаємо, заступнику міського голови Одеси Олегу Бриндаку 8 лютого, продовжили дію запобіжного заходу в частині продовження процесуальних обов’язків за підозрою у справі щодо створення та діяльності злочинної організації в Одесі. 

Автор: Катерина Петренко. 

Поділитися