12 жовтня 2021 р. 17:11

Запобіжний захід експрокурору Одеської області оберуть наступного тижня

Запобіжний захід експрокурору Одеської області оберуть наступного тижня

Вищий антикорупційний суд переніс ухвалення рішення щодо колишнього прокурора Одеської області Олега Жученка.

Прокуратура просила обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою - заставою у 10 мільйонів гривень, повідомила кореспондентка ІзбірКома. У зв'язку з тим, що обвинувачений має вивчити деякі матеріали зі справи, судове засідання було перервано і поновиться 18 жовтня о 9.15.

Нагадаємо, Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що підписала п'ять підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За її словами, йдеться про показову справу для Одеського регіону, де підозрюваними стали мер міста, низка міських посадовців і «один відомий одесит, роль якого уважно вивчалась слідством, щоб ні в якому разі не помилитися і нічого не пропустити».

Відання «Слово і Діло» із посиланням на власні джерела стверджувало, що загалом у справі про підозру повідомили 17 особам. Зокрема, серед них: віце-мер Одеси Павло Вугельман, колишній директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор, керівниця юридичного департаменту ОМР Інна Поповська, колишній голова постійної комісії з питань комвласності ОМР Василь Шкрябай та інші. А також міський голова Одеси Геннадій Труханов, колишній прокурор Одеської області Олег Жученко.

Як встановило НАБУ, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 рр. ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, незаконні витрати з місцевого бюджету склали 131 млн грн. 

Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи, становить  689 млн грн.

Також рішенням суду директорці юридичного департаменту Одеської міської ради Інні Поповській було встановлено заставу у розмірі 26 мільйонів 169 тисяч гривень.

11 жовтня 2021 року ВАКС постановив призначити Геннадію Труханову запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 12 тис. 700 прожиткових минимумов, тобто 30 мільйонів 213 тис. 300 гривень. Мер Одеси зобов'язаний з'являтися в суд за першою вимогою. Також він повинен здати свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон. Одразу після закінчення засідання Геннадій Труханов в інтерв'ю журналістам заявив, що таких грошей в нього немає, і він подаватиме апеляцію.

Виконуючому обов'язки заступника Одеського міського голови Олегу Бриндаку також обиратимуть запобіжний захід наступного тижня. 

Поділитися