13 жовтня 2021 р. 15:07

Закупівля нових електробусів для Балківської "забуксувала"

Закупівля нових електробусів для Балківської "забуксувала"

Керівництво комунального підприємства "Одесміськелектротранс" не може сказати напевно, чи придбає наступного року нові електробуси для забезпечення маршруту на вулиці Балківській.

Про це під час засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства 13 жовтня розповіла виконуюча обов'язки директорки підприємства Наталя Колесниченко, повідомив Центр публічних розслідувань.

Через те що два тендери провалилися, в цьому році гроші вже не будуть використані, сказала посадовиця. Тож їх перерозподілили на інші заходи. Наступного року придбання цього транспорту можливе лише за умови додаткового бюджетного фінансування КП.

"Перший тендер провалився. Ми судилися з Антимонопольним комітетом та виграли, оголосили новий тендер. Проте один з учасників не надав у систему електронних закупівель половину документів, тож ми не змогли допустити його до участі в конкурсі. Проводити конкурс з одним учасником ми також не в змозі, тож і його довелося скасувати. Коли у вересні постало питання про проведення третього тендеру, то вирішили, що проводити недоцільно  - тому що не встигнемо ці кошти витратити: ніхто нам за місяць шість електробусів не надасть", - зазначила керівниця підприємства.     

За даними департаменту фінансів Одеської міської ради, повернутись до цього питання можна буде за умови отримання кредиту.    

Втім, за словами Наталі Колесниченко, наразі підприємство проводить переобладнання в електробуси старих тролейбусів, які можна було б використати на цих маршрутах до закупівлі нових.

Проте така пропозиція не задовільнила депутатів міської ради Олександра Іваницького та Олексія Асауленка, які зазначили, що електробусами вже користуються навіть у Жмеринці. 

"Треба вже закінчувати ті "Очумілі ручки" на КП. Нехай люди не займаються сумнівним переобладнанням тролейбусів в електробуси. Усі цивілізовані міста покупають нові електробуси", - зазначив Олександр Іваницький.     

Втім, ще одним виходом з ситуації в КП бачать використовування на Балківській нових тролейбусів, що пропонується придбати за програмою розвитку електротранспорту на 2022-2025 роки. Ці тролейбуси матимуть можливість працювати тривалий час без контакту з мережею, якої, власне, і неме на Балківській. І коштують вони менше. 

Раніше заступник Одеського міського голови Дмитро Жеман, який колись очолював КП "Одеський міський електротранспорт", повідомив, що "ОМЕТ" планує поновити рух електротранспорта вулицею Балківською в Одесі до кінця вересня. Там мали курсувати електробуси.

Зазначимо, що у липні цього року КП «ОМЕТ» оголосило новий тендер на закупівлю шести низькопідлогових електробусів за 69 мільйонів гривень. Йдеться про придбання машин довжиною до 12 метрів, які спроможні вмістити 100 пасажирів, а їх акумуляторів вистачатиме мінімум на 300 кілометрів шляху без додаткової підзарядки.  

Цей аукціон КП вже оголошувало, а саме у травні. Проте торги скасували через неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель.  

В січні в мерії вже повідомляли, що планують розпочати рух електробуса  Балківською, де колись курсував трамвай, але під час реконструкції вулиці рейкову лінію було демонтовано. 

У грудні минулого року комісія муніципалітету відхилила всі пропозиції компаній, які брали участь в тендері на закупівлю рухомого складу для одеського КП «Одесміськелектротранс».   

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.  

Поділитися