07 грудня 2021 р. 14:33

Апеляційна палата ВАКСУ залишила без змін застави фігурантам "справи Галантерніка"

Апеляційна палата ВАКСУ залишила без змін застави фігурантам "справи Галантерніка"

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжні заходи Олександрі Косенко, колишньому директору "Будови" Ігорю Смертенюку та юристу Діаміду Згоннику.

Такі рішення прийняла судова колегія під головуванням Віктора Панкулича, інформує з приміщення суду кореспондентка Центру публічних розслідувань

"Касирка" Володимира Галантерніка Олександра Косенко

Олександру Косенко Національне антикорупційне бюро вважає "касиром" бізнесмена Володимира Галантерніка - організатора злочинної організації в Одесі. Вона має сплатити 1 мільйон 5 тисяч 900 грн застави. 

За версією слідства, Косенко здійснювала облік понятійних угод Галантерніка з забудовником, розділяла фінанси серед учасників злочинної організації, здійснювала обмін інформацією з представникам "Будови" та зокрема розподіляла грошові кошти, які надавались спільникам у вигляді оплати за надані під забудову земельні ділянки. 

"То ви касу держали?" - зіронізував головуючий АП ВАКСу Віктор Панкулич. 

Підозрювана сказала, що не причетна до діяльності злочинної організації та не захотіла відповідати, чи знає Галантерніка. У той час вона працювала менеджером по рекламі у "Клуб ТВ".

У засіданні стало відомо, що Косенко понад рік перебувала не в Україні. За її словами, з вересня 2020 по жовтень 2021 року працювала нянею за кордоном. Прокурор САП Віталій Корзун вважає, що вона переховувалась, оскільки під час перебування за кордоном слідчий орган вилучив переписки, які підтверджують її причетність до діяльності злочинної організації. 

"Я ходила на допит, відповідала на ці всі питання. Я не згодна в принципі з підозрою і тим, що я стою перед судом. Але станом на сьогодні я не згодна з розміром застави", - заявила підозрювана. 

"Юрист" Галантерніка Діамід Згонник

Що стосується юриста Діаміда Згонника, його запобіжний захід - 2 мільйони 270 тисяч гривень застави.

НАБУ вважає, що Згонник - пособник злочинної організації, а саме "юрист" Галантерніка. Він нібито діяв у складі злочинної організації, був залучений Галантерніком та готував документи від імені його підприємств ПП "Дофін" та "Транскомстрой" щодо оренди майна, які потім передавав до міськради. Це зумовило прийняття депутатами вигідного злочинній організації рішень щодо заволодіння земельними ділянками без проведення вільних торгів. 

Зауважимо, слідчий суддя визнав обґрунтованою підозру й встановив, що прокурор довів ризик переховування від правоохоронців та суду та ризик знищення чи спотворення документів. ВАКС врахував майновий стан Згонника та членів його родини та дійшов висновку, що застави у такому розмірі достатньо для контролю підозрюваного.

Натомість, раніше прокуратура просила арешт з альтернативою 10 мільйонів гривень застави. Проте тепер погодилась з рішенням першої інстанції та не оскаржувала запобіжний захід. 

Однак на думку адвоката, шкоди територіальній громаді міста немає, бо експертиза слідства нібито зроблена з істотним порушенням чинного законодавства, жоден свідок не надав показань проти нього. Також немає на вилучених документах підписів Згонника. 

За його словами, уся підозра проти його клієнта ґрунтується виключно на інформації, яку нібито вилучили з його електронної пошти. 

"Ми не можемо надати коментар щодо протоколу огляду електронної пошти, яка нібито належить моєму клієнту, бо доступ до цієї пошти було зроблено в іншому кримінальному провадженні, він там теж є підозрюваним. Застосування матеріалів в цьому провадженні незаконне, бо воно було здійснене без дозволу слідчого судді. Тому ми не коментуємо, бо це легалізує порушення в розслідуванні. Електронна пошта незрозуміло кому належить, незрозуміло з ким йде переписка", - прокоментував адвокат. 

Прокурор САП Віталій Корзун проінформував, що крім матеріалів пошти, про злочинні дії Згонника свідчать і електронні документи, які знайшли під час обшуків у "касирки" Галантерніка Олександри Косенко та "правої руки" бізнесмена Альони Попової. Там теж згадувався Згонник та йшлося про його зустрічі з членами злочинної організації. 

Сам Згонник не визнає себе винним і каже, що справа завдає йому та його родині психологічну шкоду. 

"Я не знаю, які фірми у Галантерніка. Я надавав послуги багатьом юридичним фірмам. Які їх кінцеві бенефіціари, я не знав. Мене Галантернік не наймав. Я не з’ясовую, хто керує фірмами. Питання судді вибили мене з колії. У коридорах я чув слова прокурорів, з яких зрозумів, що мені довго доведеться захищатись", - зазначив підозрюваний. 

Згодом він визнав, що частина з підприємств, пов’язаних з Галантерніком, таки зверталась до нього щодо юридичної консультації. 

Між іншим, він зауважив, що кримінальне провадження заважає йому з дружиною мати дитину, завести яку планували цього року. За його словами, питання щодо заведення дитини відклали зі скандалом. Згонник у шлюбі з 2014 року. 

Колишній директор "Будови" Ігор Смертенюк

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі запобіжний захід й колишньому директору "Будови" Ігорю Смертенюку - 187 тисяч 941 грн застави.

За версією слідства, ексдиректор міського комунального підприємства "Будова" Ігор Смертенюк умисно сприяв зловживанню службовим становищем службовими особами Одеської міськради при передачі земельної ділянки щодо подальшої забудови без проведення земельних торгів "Будовою".  

Раніше ВАКС визнав актуальними ризик переховування та ризик знищення чи приховування документів. Йому обрали найменшу заставу з усіх підозрюваних у цій справі. Прокурор просив застосувати заставу у розмірі близько 1 мільйона гривень. 

Слідчий суддя дійшов переконання, що Смертенюк має майнові заощадження, аби тривало переховуватись за кордоном. Проте його захист надав довідку про те, що за 22 роки його клієнт заробив трохи більше 1 мільйона гривень. Апеляційний суддя Віктор Панкулич зауважив, що якщо розбити цю суму на 20 років, то й мінімальної зарплати не вийде. 

Зараз Смертенюк - військовий пенсіонер, отримує 11 тисяч гривень виплати. Він повністю вніс заставу двома платежами. Проте адвокат домагається скасування застави та повернення грошей. 

НАБУ переконане, що роль Смертенюка полягала в тому, що у 2017 році він підготував лист на ім'я заступника одеського міського голови з проханням надати право користування на земельну ділянку за адресою Академічна, 30. На той час він лише місяць обіймав посаду директора комунального підприємства. За версією слідства, він надав отриману ділянку для житлової забудови приватній фірмі, а далі відмовився від права власності на постійне користування. 

Три з половиною роки пропрацював директором міського комунального підприємства, але за весь час не збудував жодного будинку. 

"Короткий час був. Я знайшов інвесторів для восьми земельних ділянок, але жоден будинок не добудували. Так працював механізм", - пояснював Смертенюк. 

Фактично, отримуючи землю для забудови, він розумів, що сам будувати не буде, а шукатиме інвесторів. 

Нагадаємо, за версією слідства, злочинна організація діяла в Одесі з 2016 по 2019 роки та завдала матеріальної шкоди місту на 558 мільйонів гривень. Як повідомив прокурор САП Валентин Мусіяка, загалом доходи від "проєктів" Володимира Галантерніка в одній з виявлених під час обшуку таблиць становлять понад 170 мільйонів доларів США.

У справі 16 підозрюваних. За даними НАБУ, особи заволоділи п’ятьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Усі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов'язують з Галантерніком. 

Авторка: Катерина Петренко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися