20 липня 2021 р. 19:01

Антикорупційний суд відмовився повертати заставу фігуранту справи "Краяна"

Антикорупційний суд відмовився повертати заставу фігуранту справи "Краяна"

Вищий антикорупційний суд відмовився змінити запобіжний захід з застави в розмірі майже 400 тисяч гривень на особисте зобов'язання ексдепутату Кілійської райради Одещини Анатолію Коломійцю. Про це з зали суду повідомила кореспондентка ЦПР.

Зазначеного громадянина обвинувачують в організації корупційної схеми щодо заволодіння 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі заводу-банкроту "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю. Нагадаємо, у 2019 році Коломійцю вручили підозру.

За словами його адвоката Ігоря Кравченка, він не вчиняв жодних дій, які б свідчили про його неналежну процесуальну поведінку. Завжди з'являвся на виклики до суду та до НАБУ й САП, не тікав, приходив в судові засідання, коли справу скерували до суду. Окрім того, строк дії обов'язків сплив. Також адвокат наполіг: 14 квітня Коломійцю дали паспорти для виїзду за кордон, але він досі нікуди не втік.

З цих підстав також, на думку захисту, заставу слід повернути. Захист обвинуваченого вважає: оскільки досудове розслідування завершено, тому ризик знищити докази неактуальний, бо справа вже в суді. Окрім того, нібито підставами для зміни запобіжного заходу є міцні соціальні зв'язки Коломійця, наявність в нього футбольного клубу та благодійного фонду, а також утримання дружини та двох малолітніх дітей.

Натомість, прокурор САП Валентин Мусіяка наголосив: клопотання не відповідає вимогам закону, бо не долучено жодного матеріалу на обгрунтування вимог. Між іншим, прокурор погодився, що неможливо знищити речі й документи, бо "все, що прокуратура могла зібрати вже зібрала". Але, за його словами, при обранні запобіжного заходу цей ризик не було доведено в суді, тому він і не був підтверджений. "Лише перебігом часу не може бути нівельовано ризик переховування чи впливу на свідків, бо їх допитуватимуть в суді", - пояснили в САП.

Також прокурор каже, що встановлено факт, що саме Коломієць та інший обвинувачений у цій справі - чинний депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко - перешкоджали детективам НАБУ отримати інформацію по завод "Краян", коли незрозуміло ким здійснювались там ремонтні роботи.

Прокурор вважає, що якби обвинувачені не забрали ремонтну бригаду перед приходом туди детективів, то ремонтники були б свідками у справі й могли б повідомити, хто, за які гроші і чому ремонтував завод. Важливо наголосити: за словами Мусіяки, Коломієць також впливав на свідка Василя Усольцева. Сам свідок повідомив, що фігурант здійснював тиск на нього в інтересах Бабенка та ще одного обвинуваченого - екснардепа Олександра Дубового.

У квітні минулого року слідчий суддя сказав що недоцільно змінювати запобіжний захід Коломійцю. Прокурор долучив ряд процесуальних документів: зокрема роздруківку з ЄРДР від 29 січня 2020 про обрання запобіжного заходу, а також протокол НСРД, де акцентував про організацію обвинуваченими ліквідації будівельників на "Краяні". "Фактично прокурор не спростував жодної обставини, яка, на думку захисту, є підставою для скасування запобіжного заходу. Зокрема, впливу на свідків після скерування справи до суду не було," - апелював адвокат Кравченко.

Насамкінець, на його думку, немає підстав для такого суворого запобіжного заходу, як застава у півмільйона. Адвокат додав, що зокрема Бабенко має лише особисте зобов'язання і виконує свої обов'язки. Але прокурор зауважив, що порушень і немає у Коломійця саме завдяки запобіжному заходу.

Варто додати, що ВАКС переніс підготовче засідання у справі "Краяна" щодо обвинувачених Коломійця, Бабенка та Дубового на 1 вересня.

Авторка: Катерина Петренко.

Поділитися