20 грудня 2021 р. 17:06

У справі "Краяну" щодо організаторів оголошена тривала перерва

У справі "Краяну" щодо організаторів оголошена тривала перерва

Вищий антикорупційний суд сьогодні, 20 грудня, відклав підготовче судове засідання у кримінальній справі по "Краяну" щодо "нових" обвинувачених через неявку до суду трьох адвокатів.

Про це повідомила кореспондентка Центру публічних розслідувань із зали засідань. 

За версією прокуратури, йдеться про заволодіння міськрадою у змові із співучасниками 93 мільйонами гривень з міського бюджету шляхом купівлі заводу-банкроту "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю.

Нинішнє засідання стосувалося "нових" фігурантів: екснардепа Олександра Дубового, ексдепутата Кілійської райради Анатолія Коломійця та чинного депутата облради Олега Бабенка

За версією слідства, Дубовий з Бабeнком домовились з Трухановим та його заступником Павлом Вугeльманом, аби ввести депутатів в оману і на позачерговій сесії міськради ухвалити рішення про купівлю згаданого заводу.

Детективи НАБУ знайшли в столичному офісі Дубового під час обшуку понад 250 документів, що стосуються господарської діяльності "Краяну". За версією прокуратури, ці документи доводять, що підозрюваний екснардеп керував і штучним банкрутством кранобудівного підприємства, і перепродажем його активів, у тому числі адмінбудівлі. Їхні дії кваліфікували за ч.5 ст.191 КК України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем" та ч.3. ст. 209 КК України "Легалізація (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом".
 
Інше провадження у справі "Краяну" стосується "старих" фігурантів, а саме міського голови Одеси Геннадія Труханова, його заступника Павла Вугельмана і ще шістьох осіб та розглядається іншою колегією. Воно теж загальмувало з березня на підготовчій стадії. 

Сьогодні засідання по "нових" обвинувачених зірвалося через неявку трьох адвокатів. Адвокат Дубового Денис Бугай попросив відкласти розгляд справи. Він послався на зайнятість, бо перебуває у відрядженні. 

Адвокат Бабенка Ігор Свінціцький не прийшов до ВАКСу, бо надав перевагу засіданню в іншій справі. 

У третього обвинуваченого - новий адвокат. Він попросив перерву у справі до кінця лютого, аби ознайомитись з 100 томами справи. 

"Надайте йому час, аби він міг вести мій захист добре. Відпустки треба проводити з родиною. Адвокат мені повідомив, що декілька тижнів справою не буде займатись, бо має родинні моменти. Врахуйте свята. Він прийде і буде все одно не готовий до засідання", - звернувся до суду обвинувачений. 

Проте головуюча Інна Білоус була неухильною і не погодилась на двомісячну перерву, адже вже рік триває стадія підготовчого засідання. 

У справі перерва до 26 січня 2022 року.  

Зауважимо, практика ВАКСу не є сталою щодо потреби надавати додатковий час новим адвокатам на стадії саме підготовчого засідання. Кожна судова трійка вирішує на свій розсуд. 

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд 14 грудня вчергове відклав підготовче судове засідання у справі про придбання Одеською міською радою будівлі колишнього заводу "Краян". 

 9 листопада судді ВАКСу наклали грошове стягнення і на адвоката Михайла Коротюка -  33.3 тисячі гривень штрафу. Причина - систематична неявка на підготовчі судові засідання.

Нагадаємо, раніше колегія суддів ВАКС визнала неповажними причини неявки на судове засідання обвинувачених екскерівника департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Радіонова у справі заводу "Краян" та наклала на них грошове стягнення – по 4 тисячі 758 гривень з кожного. Засідання мало відбутися 12 жовтня, але вони не прийшли до суду через столичні затори.

Авторка: Катерина Петренко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися