20 липня 2021 р. 09:50

Судове засідання по справі "Краяна" перенесли на осінь

Судове засідання по справі "Краяна" перенесли на осінь

Вчора, 19 липня, Вищий антикорупційний суд відклав до 6 вересня підготовче засідання у справі одеського заводу-банкроту "Краян" через неявку двох адвокатів, повідомила з зали суду коресподентка ІзбірКома.

Провадження стосується, за версією слідства, головного ініціатора корупційної схеми колишнього народного депутата ВРУ Олександра Дубового, а також організаторів - ексдепутата Кілійської райради Одещини Анатолія Коломійця та чинного депутата Одеської обласної ради Олега Бабенка. Їх обвинувачують в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю. 

Також фігурантами цієї справи є сім осіб-виконавців на чолі з міським головою Одеси Геннадієм Трухановим. Проте провадження щодо них розглядається окремо. Надалі Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме про їх об’єднання. 

За версією слідства, Дубовий з Бабeнком домовились з Трухановим та його заступником Павлом Вугeльманом, аби ввести депутатів в оману і на позачерговій сесії міськради ухвалити рішення про купівлю згаданого заводу.

Детективи НАБУ знайшли в столичному офісі Дубового під час обшуку понад 250 документів, що стосуються господарської діяльності ХК "Краян". Ці документи доводять, що підозрюваний екснардеп керував і штучним банкрутством кранобудівного підприємства, і перепродажем його активів, у тому числі адмінбудівлі.

Їх дії кваліфікували за ч.5 ст.191 КК України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем" та ч. 3. ст. 209 КК України "Легалізація (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом". Сторона обвинувачення переконана: це фактичні організатори та контролери схеми.

Нині адвокат Бабенка Ігор Свінціцький не прийшов до суду, бо в нього підвищилась температура. Захисник попросив не вважати це затягуванням і зобов’язався надати докази на наступному засіданні, аби підтвердити поважність своєї неявки. 

Водночас адвокат Дубового Денис Бугай надав перевагу іншій справі - зайнявся підготовкою до розгляду клопотання про тримання під вартою щодо іншого свого клієнта. Але документального підтвердження своїх слів не надав. 

"За такої явки неможливо розглядати провадження, бо Бабенко не представлений захистом взагалі, а злочин особливо тяжкий", - висловився прокурор САП Валентин Мусіяка

Прокурор додав, що передчасно на даній стадії визначати поважність неявки. Він не просив про заходи реагування. Суд відклав підготовче засідання і ухвалив розібратися з причинами поважності неявок наступного разу. 

Як повідомив прокурор, справу не можуть призначити до розгляду з квітня через постійні відкладення, які формально є обґрунтованими. 

"Попереднє засідання  відклали, бо призначений безоплатний адвокат Ігор Свінціцький попрохав час для ознайомлення з матеріалами, суд задовольнив і оголосив перерву майже місяць. Ніхто не вдавався до заходів реагування, формально всі відкладення були обґрунтовані, підстав реагувати не було," - прокоментував екслюзивно для ІзбірКома Мусіяка. 

За його словами, безоплатний адвокат зайшов в справу, бо Бабенко розірвав договірні відносини з попереднім захисником. 

Також в засіданні йшлося про те, що нібито вже колишній адвокат Коломійця Сергій Лисенко просив призначити слухання його клопотання про повернення застави у відеоконференцрежимі з його робочого кабінету з огляду на загрозу його життю через коронавірус. Проте система, через яку прохає під’єднуватись адвокат, не застосовується в кримінальному судочинстві. 

Цікаво, що Коломієць з березня цього року не користується послугами адвоката Лисенка, але досі не надав суду документів, які це підтверджують. 

Суд вчергове відмовив у відеоконференцзв’язку і роз'яснив про необхідність завчасності цього подання. Строки, в які подав адвокат клопотання Лисенко, взагалі унеможливлюють організувати такий зв’язок, навіть якщо суд задовольнить клопотання. 

Додамо, що 16 липня Коломієць попросив суд змінити йому запобіжний захід з застави в розмірі майже 400 тисяч гривень на особисте зобов’язання. Проте суд візьметься за це клопотання лише завтра, бо прокурору з невідомих підстав не надали його заздалегідь.

Нагадаємо, наразі Коломієць перебуває під заставою в розмірі майже 400 тисяч гривень, Бабенко - під особистим зобов'язанням, а Дубовий - під заставою у розмірі майже 16 мільйонів гривень. 

Обвинувачений екснардеп неодноразово прохав змінити розмір застави. Його адвокат Василь Федитник вважає, що сума застави  - необґрунтована, оскільки суд, мовляв, не врахував матеріальний стан безпосередньо його клієнта. 

"Крім цього, ризики змінились і втратили свою чинність з огляду бодай на початок розгляду справи в суді. Тому захист і подавав клопотання про зміну запобіжного заходу в частині зменшення застави. Зокрема, ризики переховування та знищення доказів неактуальні, бо справу вже направлено до суду", - наголосив адвокат. 

Востаннє захист прохав змінити запобіжний захід Дубовому близько пів року тому. Проте марно. 

Авторка - Катерина Петренко

Поділитися