27 вересня 2021 р. 10:27

Справа “Краяну”: Вищий антикорупційний суд відмовив у спеціальному судовому розгляді провадження щодо колишньої помічниці Труханова

Справа “Краяну”: Вищий антикорупційний суд відмовив у спеціальному судовому розгляді провадження щодо колишньої помічниці Труханова

Вищий антикорупційний суд 16 вересня не задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про спеціальний судовий розгляд кримінальної справи Альони Попової - колишньої помічниці міського голови Одеси Геннадія Труханова

Це рішення ухвалила колегія ВАКСу у складі суддів Тетяни Гавриленко, Олени Танасевич (голова Вищого антикорупційного суду) та Катерини Сікори, ексклюзивно поінформував судового журналіста Центру публічних розслідувань прокурор САП Валентин Мусіяка

Спецсудовий розгляд мав би дозволити розглядати провадження та винести вирок за відсутності особи, оскільки та перебуває за межами України. 

За версією прокуратури, Альона Попова - пособниця в організації проекту "Краян", а саме заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом придбання заводу-банкроту з однойменною назвою за завідомо вдвічі завищеною вартістю у 2016 році. 

Слідство встановило, що експомічниця Труханова узгоджувала і координувала дії працівників міськради - колишнього директора департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Радіонова з представниками комерційних структур - тодішньою оцінщицею майна Галиною Богдановою, директором фірми з ознаками фіктивності "Девелопмент Еліт" Петром Загодіренком та власником фіктивної довіреності ТОВ VALTON GROUP LP Ігорем Кравченком

У САП переконані, Попова узгоджувала, які документи і коли необхідно було подавати, кому і в якій формі, аби провернути резонансну корупційну схему.  Її дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 27  та ч. 5 ст. 191 КК України. 

Загальна кількість обвинувачених у цій великій справі щодо ймовірної афери з "Краяном" зросла до 12 осіб. Серед них — Одеський міський голова Геннадій Труханов та його заступник, депутат Одеської міської ради, керівник та заступник керівника Департаменту комунальної власності Одеської міської ради, адвокат, фізичні особи. Стосовно 10 із них справи перебувають у ВАКСі на початковій стадії і слухаються двома різними судовими колегіями, щодо однієї обвинуваченої провадження закрили у зв’язку зі смертю.

Прокурор повідомив: під час досудового розслідування він звернувся до слідчого судді та довів, що Попова ухиляється від кримінальної відповідальності та належним чином повідомлена про підозру. Суддя ВАКСу Сергій Мойсак пристав на позицію САП і дозволив проводити спеціальне досудове розслідування на той час. 

"11 серпня ми закінчили справу й направили її до суду.  Щодо поведінки й статусу Попової нічого не змінилося. Тобто їй не змінювали підозру, заочний арешт в силі, вона і тоді, і наразі перебуває в міжнародному розшуку. Це було сприйнято слідчим суддею. Попова як поїхала у 2019 році з України, так вона і не поверталась, є відповідна інформація про перетин кордону. Але чомусь  для колегії суддів ВАКСу ці аргументи виявились недостатніми, аби дозволити спеціальний судовий розгляд". 

Додамо, зі слів прокурора, мотивація суду поки що невідома.

Водночас, можливість заявлення подібних клопотань надалі не вичерпується цим судовим рішенням.  

"Але я зібрав  достатньо інформації, аби пропонувати суду прийняти це рішення. Іншої інформації у мене наразі немає. На наступне засідання  я прийду і, очевидно, що Попова не прийде, тому засідання буде провести неможливо, воно відкладатиметься", - додав прокурор Валентин Мусіяка.  

Слід додати, що зі слів прокурора також стало відомо: наш центральний орган направив клопотання Генеральному секретаріату Інтерполу задля отримання "червоної картки" щодо Попової. Мета «червоної картки» – розшук підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого для екстрадиції. 

Нагадаємо, 25 червня 2019 року ексгубернатор Одеси Міхеїл Саакашвілі оприлюднив перед пресою документи так званої "чорної бухгалтерії"  Одеської міськради у вестибюлі Малиновського райсуду Одеси, де тривали дебати у справі мера міста Геннадія Труханова щодо мільйонної корупційної афери з "Краяном". 

Це знайдені і вилучені детективами НАБУ матеріали з двох флешок помічниці-консультантки Труханова Альони Попової. Згідно з протоколом обшуку, коли детективи НАБУ зайшли в дім, вона знищувала матеріали: палила документи, топила комп'ютер у ванній кімнаті і шкодила флешки, але їх вдалося відновити. За версією ексочільника ОДА, документи розкривають діяльність Одеської міськради як бізнес-проєкту чиновників, які "сидять у когось на зарплаті".

"У цій "чорній касі" підтвердження, що Геннадій Труханов і Володимир Галантернік платили "чорні зарплати і премії" та підкуповували нардепів, депутатів міськради, КРУ, суддів і платили гроші російським політтехнологам. Це робилося, аби прийняти "зручні" рішення щодо продажу землі і комунального майна в своїх інтересах і легалізувати свої злочини", – наголошував Саакашвілі. 

Прокурори САП після долучення цих доказів просили одеський суд допитати Попову як свідка та поновити судове слідство. Проте колегія у складі суддів Дмитра Передерка, Віктора Короя під головуваням Сергія Черевка їм відмовила і невдовзі виправдала всіх фігурантів з грубими процесуальними порушеннями. 11 лютого цього року Апеляційна палата ВАКСу скасувала виправдувальний вирок "старим" фігурантам "Краяну" на чолі з Трухановим та направила справу слухатися заново до першої інстанції. 

Важливо, що прокурор Мусіяка проінформував: "чорна каса" фігурує серед доказів і в цьому окремому провадженні "Краяну" щодо Альони Попової. 

"Чорна каса" проходить у справі. Але вона більше стосується іншого провадження - створення злочинної організації. Там ця інформація теж є", - розповів обвинувач. 

Також нагадаємо, що 2 липня 2020 року Національне антикорупційне бюро проводило обшуки у скандального одеського бізнесмена Володимира Галантерника у межах кримінального провадження про створення злочинної організації. Зокрема, за даними «Слово і діло», вказана організація може бути причетна до купівлі за завищеною ціною колишнього аеродрому «Застава» та будівлі збанкрутілого заводу «Краян», спроби захоплення військового аеродрому «Шкільний», відведення з власності міста земельної ділянки та видачі дозвільних документів на будівництво об'єкту «Реконструкція курортно-оздоровчого комплексу», замість якого побудували житловий комплект Greenwood, а також інших правопорушень. Тоді одеські ЗМІ повідомили про обшуки також в міського голови Одеси Генадія Труханова та віце-мера міста Павла Вугельмана. Досудове розслідування щодо цієї справи триває. 

Авторка: Катерина Петренко 

Поділитися