30 грудня 2021 р. 20:05

Що відомо про незадекларовані статки ексгубернатора Одещини Ігоря Палиці

Що відомо про незадекларовані статки ексгубернатора Одещини Ігоря Палиці

Минуло більше року відколи нардеп та лідер політичної партії «За Майбутнє» Ігор Палиця публічно пообіцяв задекларувати усе майно і бізнес, який зареєстрований на членів його сім’ї. Однак, політик не дотримав слова та не зробив цього навіть навесні 2021-го, коли політики подають щорічні декларації про майно та доходи. Скромна декларація не заважає Палиці займати 44 місце в списку найбагатших українців за версією журналу «Forbes». 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» провів дослідження статків, які міг би задекларувати Ігор Палиця в Україні, якби виконав свою обіцянку та виявив півсотні компаній, яким належать 2,8 тисячі гектарів землі та щонайменше 278 тисяч квадратних метрів нерухомості.

Впродовж 2021 року найближче оточення Ігоря Палиці – його родина та бізнес-партнери – офіційно значилося засновниками, бенефіціарами, або власниками істотних часток у 47 українських компаніях. Частка пов’язаних осіб у цих компаніях коливається від 42 до 100%. У 31 із 47 компаній вона становить 90% і більше. Однак, у частини компаній їхня частка не відома.

Сукупний розмір статутного капіталу усіх цих компаній становить більше ніж 1,3 мільярда гривень. Проте майже половина з них – статутний капітал ТОВ «Буковель» – найбільшого гірськолижного курорту України. І сукупна частка в ньому Оксани та Захара Палиці сягає 85%. Майже 324 мільйони гривень – статутний капітал ТОВ «Біла акація». Це компанія, на якій зав’язано багато іншого бізнесу та майна родини. Частка колишньої дружини у ньому становить 98,46%. Третій за розміром статутний фонд має ТОВ «ФК «Волинь» – 121,2 мільйона гривень. Решта компаній – із статутним капіталом від однієї тисячі до 40 мільйонів гривень.

У декларації Палиці з нерухомості зазначена лише батьківська квартира в Луцьку. А от у колишньої дружини та сина, яких він не декларує, все значно цікавіше. На Оксану Палицю та батька Петра Палицю зареєстровано десятки земельних ділянок, квартири та будинки.

Однак звернемо увагу саме на те майно, що знаходиться на Одещині.

Зокрема, у родини політика є квартира площею 221,5 кв. м в елітному районі Одеси – за 300 метрів від моря і пляжу «Ланжерон».

1,8 тисячі гектарів на березі Чорного моря, поблизу Грибівки та Санжійки, закумулювало в оренді Сільськогосподарське товариство «Маяк». Переважно це землі колишнього колгоспу «Маяк», які зараз розпайовані між кількома сотнями людей. За даними реєстру речових прав, майже пів тисячі ділянок перебуває в оренді компанії, яка належить колишній дружині Ігоря Палиці. 

Та це ще не все. Майже 96 гектарів землі на березі моря в Грибівці нині належить ТОВ «Ліга рент», яке записане на сина Ігоря Палиці. На цю компанію вона оформлена на підставі договорів купівлі-продажу влітку 2021-го. Ймовірно, усі ці землі в майбутньому можуть бути використані для реалізації так званого проєкту «Морський Буковель», який Палиця анонсував ще у 2014 році, будучи головою Одеської облдержадміністрації.

Земля в оренді та у власності компаній сім’ї Ігоря Палиці на Одещині/Сила правди

Компанії «Біла акація» Оксани Палиці належить приміщення оздоровчого центру «SportLife» у Луцьку площею майже 3,7 тисячі кв. м. Окрім того, цій компанії належить численна нерухомість в Одесі. Це і ТРЦ «Європа» на Дерибасівській, 21 площею 8,6 тисячі кв. м, і сусідній із нею будинок на Красному провулку, 3 із землею, яку віддали компанії в оренду у 2018-му. Його нині демонтують. У ЗМІ писали, що тут можливе розширення ТРЦ. Також в Одесі компанії належить і закинутий будинок учбового корпусу професійно-технічного училища №34 площею 1341 кв. м на вулиці Отамана Головатого, 96.

Іншій компанії родини – ТОВ «Лесор Одеса» – належить готельний комплекс «Palace Del Mar» на березі Чорного моря. 

На вулиці Гоголя в Одесі ще одній компанії ТОВ «Старий город» належить занедбаний будинок з двома десятками квартир на 4,5 тисячі кв. м. Поки невідомо, що із ним збираються робити, але він в аварійному стані. 

Підсумовуючи частину про одеське майно родини Палиці, необхідно згадати і про 2,5 гектари землі неподалік Аркадії, де з 2018 року компанія «ПІІ «Саут парк» зводить 24-поверховий житловий комплекс «Еллада» на 1 тис. 656 квартир. 

Вказане майно - це лише частина того, що вдалося виявити Центру публічних розслідувань «Сила правди». Велика частка майна знаходиться на Київщині, Львівщині та Волині.

Таким чином журналісти структурували офіційно належний і відображений в державних реєстрах у 2021 році бізнес і майно компаній родини народного депутата, представника Луцька у Верховній Раді Ігоря Палиці. Не виключено, що частина цього бізнесу зареєстрована на родину Палиці лише номінально, а насправді ж контролюється усім оточенням його партнера Ігоря Коломойського. Тим не менше, можливо це мотивує політика нарешті, вперше за майже 15 років у політиці, задекларувати належний йому і його родині бізнес та майно. 

Поділитися