04 жовтня 2021 р. 17:32

Pandora Papers: квартири доньки Ківалова в Лондоні та "безкоштовний" продаж акцій Одеської кіностудії

Pandora Papers: квартири доньки Ківалова в Лондоні та "безкоштовний" продаж акцій Одеської кіностудії

Колаборація журналістів-розслідувачів Pandora Papers розкрила таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу.

Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйона конфіденційних файлів — це найбільший за всю історію витік таких документів, повідомляє «Слідство.Інфо», журналісти якого долучились до роботи із цими документами. 

Проєкт Міжнародного консорціуму журналістів розслідувачів та 150 медіапартнерів навколо світу розкриває секрети паралельної економіки, яку фактично створили міжнародні банки, аудитори та юридичні компанії. 

Документи Pandora Papers дають достеменне уявлення щодо діяльності чотирнадцяти світових провайдерів — юридичних компаній, що створювали, управляли та тримали у тіні фінансову активність офшорних компаній у таких юрисдикціях як Британські Віргінські острови, Беліз, Кіпр та навіть острів Самоа.

Зокрема як зазначають журналісти документи підтверджують зв'язок Володимира Зеленського з Ігорем Коломойським на час обрання гумориста президентом. 

Наприклад, під час переходу студії «Квартал 95» на телеканал, що належить Коломойському, у 2012 році успішний шоумен Володимир Зеленський та його найближче оточення створили мережу офшорних компаній, яка нині володіє елітною нерухомістю у Лондоні на мільйони доларів США.

Через мережу пов’язаних із президентом офшорних компаній двоє близьких соратників Зеленського стали власниками елітної нерухомості у Лондоні. Зокрема, йдеться про першого помічника президента. 

Це Сергій Шефір, сценарист і продюсер, співзасновник «95 кварталу», а нині — перший помічник президента Зеленського, через офшорну компанію володіє відразу двома квартирами у столиці Великобританії загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США. 

Інший власник коштовної лондонської нерухомості — теж колишній бізнес-партнер президента Зеленського, сценарист та режисер фільмів та серіалів «Студії Квартал 95» Андрій Яковлєв.

За даними земельного реєстру Великобританії, фірма, яка через низку інших офшорів належить Яковлєву, володіє квартирою у центрі Лондона, у 10 хвилинах пішки від парламенту. Згідно з документами, які проаналізували журналісти, вартість цієї квартири склала понад 2 мільйони доларів США.

Не оминув цей скандал і Одесу. 

Так, журналісти знайшли п’ять об’єктів нерухомості у Лондоні, що записані на доньку колишнього голови Центральної виборчої комісії, колишнього народного депутата та президента Одеської національної юридичної академії Сергія Ківалова — Тетяну.

Ціна трьох об’єктів нерухомості складала щонайменше 13,5 мільйона доларів США. Всі вони придбані через офшорні компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах, протягом 1999-2003 років. У цей час Ківалов мав мандат народного депутата України.

Сергій Ківалов проігнорував запитання журналістів «Слідства Інфо». 

Фігурує у Pandora Papers і міністр культури Олександр Ткаченко. Документи міжнародних провайдерів, за словами журналістів, вказують на причетність менеджерів компаній олігарха Ігоря Коломойського до спроби захоплення контрольного пакету Одеської кіностудії.

За словами самого Ткаченка , саме через конфлікт інтересів вже міністр культури Ткаченко через п’ять днів після власного призначення, 9 червня 2020-го, начебто продає свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову, менеджеру «Смарт Холдинга» Вадима Новинського

Однак у своїй декларації про доходи міністр культури не вказав прибутку від продажу своєї частки Одеської кіностудії. 

Із матеріалів перевірки декларації міністра культури «Слідству.Інфо» стало відомо, що Ткаченко не отримав від Морозова коштів. 

«Протягом 2020-го (Ткаченко, — ред.) не отримував дохід від продажу акцій британської компанії Cinema Love», — повідомило НАЗК у відповідь на запит «Слідства.Інфо».

Сума договору, за словами Ткаченка, є «комерційною таємницею», а «при отриманні доходу — кошти будуть відображені в декларації відповідно до вимог законодавства».

Наразі така угода для Ткаченка може вказувати на те, що банкір Морозов, ймовірно,  номінальний власник долі Ткаченка на час «конфлікту інтересів».

Нагадаємо, після скандалу з панамськими документами де фігурували офшори Петра Порошенко Печерський районний суд Києва задовольнив скаргу лідера суспільно-політичного руху «Справедливість», екс-глави СБУ Валентина Наливайченка на бездіяльність Генеральної прокуратури України та зобов'язав відкрити кримінальне провадження щодо офшорів. 

Поділитися