19 серпня 2021 р. 19:16

Одеська обласна рада дозволила вилов риби в Тилігульському парку компанії ексдепутата

Одеська обласна рада дозволила вилов риби в Тилігульському парку компанії ексдепутата

П'ятьом підприємствам Одещини надали дозвіл на спеціальне використання природних ресурсів, тобто вилов риби у межах регіонального ландшафтного парку «Тилігульський».

Як повідомляє Центр публічних розслідувань, відповідне рішення розглядалося на пленарному засіданні Одеської облради.

Так, приватні підприємства «ТИЛІГУЛ», «ТИЛІГУЛ ПЛЮС», «ГЄРА», фірма «ЛІМАН» та «КОБЛЕВО-М» зможуть виловлювати атерину, бичків та піленгасів в необмеженій кількості.

Цей проєкт рішення викликав деяке непорозуміння серед депутатів. Так, Володимир Босенко повідомив, що зазначене питання постійна комісія з питань правової політики, забезпечення законності та правопорядку відхилила: "Де засновники цих компаній? Якщо це все пов'язані особи, то ми фактично створюємо якогось монстра". Також депутат запитав, чому не вказано кількість риби, адже дозвіл дається на вилов в ландшафтному парку.

У відповідь Олег Кутателадзе зазначив, що комісія з питань екології це питання розглянула та підтримала: "Ми створюємо там канал, щоб люди приходили та ловили рибу, чому одним підприємствам можна, а іншим - ні".

Хоча Кутателадзе підкреслив, що політичних інтересів в цьому рішенні немає, зазначимо, що керівником фірми «ЛІМАН» є Олександр Шлапак, який до 2015 року був депутатом Чорноморської міської ради від політичної партії «Опозиційний блок».

Також він є керівником ТОВ «ЧОРНОМОР МОРЕПРОДУКТ» та ТОВ «РИБКОМФЛОТ-2».

ТОВ «Фірма «ЛІМАН» є постачальником риби для Одеського зоопарку - у березні компанія перемогла у тендері на 525 тис. грн.

Компанії «ТИЛІГУЛ», «ТИЛІГУЛ ПЛЮС» та «ГЄРА» знаходяться в с. Сичавка Лиманського району на мають спільних керівників: Руслан Філянович є керівником «ТИЛІГУЛ ПЛЮС» та засновником «ТИЛІГУЛ», а Олександр Рябчук та Олександр Гапчук - засновники компаній «ТИЛІГУЛ» та «ГЄРА».

Керівники компанії «ТИЛІГУЛ», дані YouControl

Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» включає узбережжя і прилеглі акваторії Тилігульського лиману. До його складу також увійшов орнітологічний заказник місцевого значення «Пониззя Тилігульського лиману». Як унікальний природний комплекс Тилігульський лиман включено до переліку водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення.

Нагадаємо, на минулій сесії облрада підтримала надання дозволу товариству з обмеженою відповідальністю «Рибна компанія «ГЕНЕРАЛ» на спеціальне використання природних ресурсів (вилов водних біоресурсів з метою рибальства) у межах регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» на 2021 рік.

На момент прийняття рішення ця компанія була зареєстрована лише 10 днів тому – 7 червня 2021 року.

Фото: discovermykolaiv.com.ua

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.

Поділитися