30 листопада 2021 р. 18:02

За позовом ІзбірКома Одеська ОДА скасувала обмеження по допуску журналістів

За позовом ІзбірКома Одеська ОДА скасувала обмеження по допуску журналістів

Одеська обласна державна адміністрація 19 листопада змінила правила допуску журналістів до своєї будівлі. Відповідну інформацію оприлюднили під час засідання П'ятого апеляційного суду. 

Через зміну правил суд частково задовольнив скаргу ОДА на рішення Одеського окружного адміністративного суду, що задовольнив позов головного редактора ІзбірКома Валерія Болгана за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя, заснованого Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

Щоправда, в нових нормах є ознаки чергової дискримінації: відтак, до списку медіа віднесені лише телебачення, радіо та газети. Про представників інформагентств та онлайн-медіа у рішенні не йдеться.  

Як зазначила юристка Громадського центру правосуддя Юлія Лісова, «це фактично визнання своєї помилки. Незрозуміло, чому цього не було зроблено одразу. Навіщо було відстоювати свою неправильну позицію в суді, навіщо було витрачати 3 тис. гривень платників податків на оплату судового збору за апеляційну скаргу, щоб потім фактично погодитись з тим, що права журналістів були порушені. До речі, апеляційний суд також підтримав рішення суду першої інстанції і зробив висновок про те, що ОДА порушила права журналістів. Але і нове рішення ОДА не є ідеальним, оскільки обмежує поняття журналіста працівниками преси, телебачення та радіо».

«Цей судовий процес та інформаційний вплив на відповідачів показав ефективність стратегічного судового захисту. Незважаючи на певні претензії до рішення суду та позиції ОДА щодо нових правил допуску журналістів до своєї будівлі, нам вдалось в ході цієї справи сформувати важливу юридичну практику та громадський запит щодо захисту прав журналістів та стандартів відкритості органів влади», - додав координатор Громадського центру правосуддя Ігор Бринош.

Для кращого перегляду відкрийте зображення у новому вікні

Зазначимо, що Валерій Болган напочатку листопада звернувся до П’ятого апеляційного адміністративного суду із відзивом на апеляційну скаргу, подану Одеською обласною державною адміністрацією на рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо пропускного режиму у будівлю ОДА.

Одеський окружний адміністративний суд 19 серпня частково задовольнив вимоги головного редактора ІзбірКома Валерія Болгана та визнав незаконними обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Валерий Болган наполягав, що справа в самій нормі, а не конкретних випадках недопуску. Однак суддя затребував відео недопуску, який стався у червні, та запитав дати його відвідування Одеської обласної державної адміністрації.

Раніше головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Позивач вимагав визнати протиправною та скасувати вимогу Правил пропускного режиму в адміністративний будинок №1, що на проспекті Шевченка, 4, яка стосується обов’язкового супроводу працівників засобів масової інформації співробітниками пресслужби Одеської обласної ради або Одеської обласної державної адміністрації при їх відвідуванні адмінбудинку. Зазначимо, що Правила підписані командиром військової частини №3012 Нацгвардії та затверджені головою Одеської ОДА 29 січня 2021 року.

Питання прозорості та публічності дій влади є одним з ключових напрямків роботи видання ІзбірКом та Центру публічних розслідувань.

Поділитися