13 вересня 2021 р. 15:22

Комунальні рештки одеського аеропорту планують віддати державі

Комунальні рештки одеського аеропорту планують віддати державі

Постійна комісія з питань комунальної власності, економічної, інвестиційної політики та підприємництва підтримала передання об'єктів аеродромної інфраструктури, що знаходяться на балансі комунального підприємства "Міжнародний аеропорт Одеса".

Відповідне рішення комісія ухвалила 13 вересня, повідомляє Центр публічних розслідувань. 

Як зазначили на комісії, наразі триває третя черга будівництва, вартість якої більше 1 мільярда гривень, і роботи вже розпочаті. Проте місто зіткнулося з потребою вирішення питання з об'єктами, що потрапляють в зону забудови. А саме стара злітно-посадкова смуга, що виведена з експлуатації, та старі покриття, які не використовуються у роботі аеропорту.  

До Одеської міської ради звернулася "Агенція інфраструктурних об'єктів України" з проханням передати безоплатно ці покриття у державну власність на баланс державного підприємства "Будівництво та реконструкція Міжнародний аеропорт Одеса". Кабінет Міністрів вже узгодив повернення до державного управління аеропортів.

Як зазначила представник державного підприємства, гроші на демонтаж старої ВПС закладені в фінансуванні. Тож, якщо наразі смугу не віддадуть державному підприємству, кошти треба буде повернути в бюджет держави.

.Нагадаємо, Одеський аеропорт 29 липня 2019 року завершив переклад внутрішніх рейсів на виліт в будівлю нового терміналу. А з 18 липня того ж року новий термінал Одеського аеропорту почав працювати на виліт.

В червні 2016 детективи НАБУ почали розслідувати факт "незаконної приватизації Одеського аеропорту". Приватна компанія "Одеса аеропорт девелопмент" отримала 75% корпоративних прав на аеродром, в той час у міста залишилося лише 25%.

За інформацією журналістів, ця приватна фірма належить одеським бізнесменам Борису Кауфману і Олександру Грановського.

Тоді в НАБУ вважали, що посадовці одеської міської ради, змовившись з представниками "Одеса аеропорт девелопмент", створили ТОВ «Міжнародний аеропорт "Одеса"».

Нагадаємо також, що Міністерство інфраструктури виділило 1 мільярд 100 мільйонів гривень в 2019 році на реконструкцію аеродромного комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт "Одеса"», в тому числі на будівництво нової штучної злітно-посадкової смуги і комплексу руліжних доріжок.

Компанія «Автомагістраль-Південь» на початок квітня 2019 року відзвітувала про те, що побудувала 1 тис. 450 метрів із запланованих 2 тисяч 800 метрів злітно-посадкової смуги Одеського аеропорту.

29 квітня народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що Кабінет міністрів ухвалив рішення про виділення 634 мільйонів гривень на фінансування добудови злітної смуги міжнародного аеропорту в Одесі. Він також уточнив, що обсяг недофінансування цього проекту в попередні роки склав саме ці 634, 51 млн грн, з них у 2018 році - 488 млн грн, в 2019 році - 146,5 млн грн.

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.

Поділитися