27 квітня 2021 р. 18:15

Дача родичу віцемера та кредит на мільярд: за що голосуватимуть депутати міської ради на VI сесії

Дача родичу віцемера та кредит на мільярд: за що голосуватимуть депутати міської ради на VI сесії

ІзбірКом продовжує аналізувати проєкти рішень напередодні засідань органів місцевого самоврядування. Так, завтра, 28 квітня, відбудеться чергова сесія Одеської міської ради, тож розглянемо найцікавіші проєкти.

Одне з найголовніших та найперших питань на порядку денному – це перерозподіл бюджетних коштів. Наприклад, через збільшення у м. Одесі захворюваності населення на COVID-19 та збільшення ліжкового фонду з підключенням до централізованої системи киснезабезпечення управлінню капітального будівництва Одеської міської ради визначені додаткові бюджетні призначення у сумі 5 млн 650 тис. грн. З них 2 млн 550 тис. грн планують витратити на проєктування та капітальний ремонт інженерних мереж медичних газів Міської клінічної лікарні № 1 Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, вул. М'ясоєдовська, 32, а 3 млн 100 тис. грн – на проєктування та капітальний ремонт системи киснепостачання КНП «Дитяча міська клінічна лікарня № 3» Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Заболотного, 26а.

Розподілити вільний залишок коштів бюджету Одеської міської територіальної громади в сумі 18 млн 427 тис. 400 грн, з яких кошти освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам – 13 млн 64 тис. 100 грн планують:

  • 5 млн 363 тис. 300 грн за КТПКВКМБ 9800 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів», у тому числі на реалізацію міської цільової програми пожежної та техногенної безпеки м. Одеси на 2017-2021 роки – 4 млн 970 тис. 400 грн та програми підтримки інформаційної сфери м. Одеси на 2021-2023 роки – 392 тис. 900 грн;
  • 13 млн 64 тис. 100 грн на оновлення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти та капітальний ремонт туалетних приміщень (включаючи розроблення відповідної проектної документації) Одеської загальноосвітньої школи № 122 І-ІІІ ступенів Одеської міської ради.

Питання, пов’язані з охороною здоров’я та боротьбою з коронавірусом займають значну частину порядку денного. Так, Одеська міська рада має прийняти до комунальної власності з балансу комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради хемілюмінісцентний імунологічний аналізатор CL-900i в комплекті, загальною вартістю 1 млн 200 тис. грн.

Вказане медичне обладнання є необхідним для виконання статутних завдань комунальним некомерційним підприємством «Пологовий будинок №2» Одеської міської ради.

Окрім цього, на засіданні депутати мають розглянути зміни до програми Міської цільової програми «Здоров'я» на 2021-2023. Здебільшого зміни стосуються:

  • «Забезпечення стабільного функціонування закладів охорони здоров'я, що надають первинну та вторинну медичну допомогу, та виконання їх статутних завдань  в умовах другого етапу реформування галузі "Охорона здоров'я» – збільшено на суму 1 543,0 тис. грн.
  • «Інші заходи у сфері охорони здоров'я» – зменшено на суму 19 565,4 тис. грн, які були спрямовані на реалізацію заходів міської цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії в м. Одеса.
  • «Протидія поширенню захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричиненою коронавірусом, та профілактика інших інфекційних захворювань» – збільшено на 7 925,6 тис. грн.
  • «Забезпечення харчуванням медичних працівників закладів охорони здоров'я, що надають в умовах стаціонарного лікування медичну допомогу  хворим на гостру респіраторну інфекцію COVID-19, спричинену коронавірусом, на період захворюваності» –  збільшено на 6 141,2 тис. грн.
  • «Забезпечення обов'язкового  страхування  працівників закладів охорони здоров'я комунальної власності територіальної громади м. Одеси на випадок захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) під час виконання своїх професійних обов'язків Одеси» – зменшено на 9 524,1 тис. грн.
  • «Забезпечення матеріального заохочення працівників закладів охорони здоров'я міста Одеси, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної інфекції COVID-19, спричиненою корона вірусом» – збільшено на 39 470,2 тис. грн.
  • «Інші заходи у сфері охорони здоров'я для боротьби з гострою респіраторною інфекцією COVID-19, спричиненою коронавірусом» – зменшено на 64 606,3 тис. грн та розподілено відповідно по підпунктам програми в яких передбачено збільшення видатків.
  • «Забезпечення населення міста Одеси невідкладною медичною допомогою» – збільшено на 5 640,2 тис. грн.  

У розділі депутатських запитів народні обранці мають проголосувати за звернення депутатів Одеської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів з метою забезпечення лікарень киснем, а населення - кисневими концентраторами у рамках боротьби з пандемією коронавірусу COVID-19.

Наступний блок питань про бюджет та фінанси. Окремої уваги потребує кредит, який Одеська міська територіальна громада планує взяти з метою фінансування розвитку бюджету у розмірі 1 млрд 200 млн гривень у трьох банків:

- ПАТ АБ «Укргазбанк» – 300 млн гривень.

 - АТ «Ощадбанк» – 600 млн гривень.

 - АТ «Укрексімбанк» – 300 млн гривень.

Метою запозичення є:

  • залучення коштів для фінансування видатків бюджету розвитку бюджету Одеської міської територіальної громади на заміна та модернізація ліфтів;
  • капітальний ремонт систем зовнішнього освітлення вулиць міста;
  • реконструкція та капітальний ремонт теплових мереж, котелень та теплових пунктів;
  • придбання обладнання і предметів довгострокового користування комунальних підприємств міста;
  • придбання електробусів та зарядних станцій;
  • проєктування, капітальний ремонт і ремонтно-реставраційні роботи будівель, розташованих в історичній частині міста;
  • проєктування, будівництво, реконструкція, реставрація та капітальний ремонт будівель, споруд та інженерних мереж комунальної власності територіальної громади;
  • будівництво, реконструкція, капітальний ремонт об’єктів благоустрою, вулично-дорожньої мережі та внутрішньоквартальних проїздів.

Найбільший блок стосується проєктів рішень про земельні правовідносини.

Так, депутати підтримають чи відхилять надання дозволів громадянам на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Більше 40 земельних ділянок планують передати в оренду фізичним особам для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд.

Серед них ми знайшли родича віцемера Одеси Павла Вугельмана – Іллю Вугельмана, якому міськрада планує передати в оренду ділянку площею 0,0933 га за адресою: м. Одеса, вул. Дмитрія Донського, 9 на 15 років для індивідуального дачного будівництва.

Що стосується юридичниї осіб та фізичних осіб-підприємців, то на розробку проєктів землеустрою планується передати в оренду або на постійне користування сім земельних ділянок.

Наступний проєкт рішення, який потребує додаткових бюджетних коштів – «Про внесення змін до Міської цільової програми розвитку культури в м. Одесі на 2019-2021 роки».

Корективи також пов’язані із пандемією коронавірусу, тому запропоновано здійснити перерозподіл бюджетних коштів та збільшити фінансування на проведення мистецьких заходів міжнародного рівня на загальну суму 1 930,0 тис. грн.

Зокрема згадуються міжнародні мистецькі заходи, а саме: Міжнародний фестиваль класичної музики «ODESA CLASSICS» та Міжнародний фестиваль «Золоті скрипки Одеси», що дозволить покращити якість культурологічних заходів, сприятиме створенню привабливого іміджу м. Одеси, як інтеркультурного та багатонаціонального міста.

Одеський міський голова Геннадій Труханов підписав розпорядження про скликання сесії Одеської міської ради 28 квітня

Нагадаємо, які проєкти розглядали депутати Одеської обласної ради, найбільш дискусійним було питання про запозичення до обласного бюджету більше 600 млн грн.

Подивитися, як відбулася сесія облради можна в нашій текстовій трансляції та у фотогалереї.

Поділитися