17 лютого 2021 р. 12:59

300 тисяч гривень на букети: у кого і за скільки Одеська мерія купує квіти

300 тисяч гривень на букети: у кого і за скільки Одеська мерія купує квіти

2 та 8 лютого міський голова Одеси Геннадій Труханов видав розпорядження про виділення коштів на купівлю квіткової продукції. Відповідно до цих документів, чиновники мають придбати квітів для урочистого відзначення загальноміських заходів на 30 тисяч гривень та на 240 тисяч гривень. Крім того, 26 січня міський голова доручив виділити на квіти 30 000 гривень Суворовській районній адміністрації. 

Як свідчать дані публічного модуля аналітики BI Prozorro, 30 тисяч чиновники вже встигли витратити. 

Постачальник квітів за укладеним договором Костянтин Столяров, з яким 13 організаторів тендерів в Одеській області вже встигли укласти угод на понад 1,5 мільйони гривень. 

Найбільше та найчастіше купують квітів у пана Столярова Одеська обласна рада та Одеська обласна державна адміністрація. Ціни, за якими цей підприємець поставляє квіткову продукцію чиновникам, вже привертали увагу журналістів. Одеська ОДА купувала у нього композиції з живих квітів вартістю 3,5 тис. гривень у березні минулого року. 

У закупівлі на 30 тисяч гривень, проведеній 11 лютого Малиновською районною адміністрацією, мова йде про троянди по 65 гривень за штуку, та гвоздики по 25 гривень за штуку. 

На порталі clarity-project, у даних підприємця Костянтина Столярова можна знайти посилання на його сайт. 

А на сайті легко виявити, що звичайним покупцям, які витрачають не бюджетні, а власні кошти, пан Столяров продає троянди майже вдвічі дешевше, по 35-37 гривень.  

Гвоздики для громадян теж значно дешевші. По 18 гривень. 

Цікаво, що у підприємця є букети навіть для гніву та погроз. 

Суворовська районна адміністрація міста Одеса 30 тисяч на квіти, судячи з даних публічного модуля аналітики BI Prozorro, ще не витратила. Раніше квіти Суворовській райадміністрації поставляла підприємиця Антоніна Калачова. Це та ж сама підприємиця, що вже кілька років поспіль прикрашає Суворовську райадміністрацію до Нового року. З нею районна адміністрація уклала вже 12 договорів на суму майже 240 тисяч гривень. Інших замовників - розпорядників бюджетних коштів у підприємиці Антоніни Калачової не було. 

У 2020 році підпорядковані Одеській міській раді 8 розпорядників бюджетних коштів придбали квіткової продукції на близько 170 тисяч гривень, за даними публічного модуля аналітики BI Prozorro.

 

Це дуже "орієнтовна" сума, бо у деяких закупівлях крім квітів купували і інші товари. Наприклад, найбільшу суму, 100 тисяч гривень, витратив на квіти департамент внутрішньої політики Одеської міської ради. 

Однак у цьому випадку на одному тендері закуповували не тільки квіти, а ще й приладдя для образотворчого мистецтва і деревину. Не опублікована ані тендерна документація, ані укладений договір, тож неможливо просто так дізнатися, яка саме сума пішла на квіти, яким образотворчим мистецтвом займається департамент та навіщо чиновникам деревина. Постачальник - Олександр Онуфрієнко. Як писали одеські ЗМІ ще 2019 року, підприємець Олександр Онуфрієнко зареєстрований за адресою "Квіткового пасажу", засновниками якого є Катерина Геннадіївна Труханова та Андрій Іванчо.

Нагадаємо, у лютому минулого року Одеська міськрада на придбання квітів виділила 240 тисяч гривень, які департамент фінансів перерахував на відповідний рахунок департаменту внутрішньої політики Одеської міської ради.

Авторка: Олена Кравченко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань. 

Поділитися