30 серпня 2020 р. 16:25

Успішна бабуся чи підставна особа: у кого департамент праці та соцполітики придбав масок на 2 мільйони

Успішна бабуся чи підставна особа: у кого департамент праці та соцполітики придбав масок на 2 мільйони

Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради придбав 95 тисяч упаковок медичних масок (по п’ять штук у кожній упаковці) на загальну суму 2 мільйони 128 тисяч гривень.

З одного боку, ціна однієї маски приваблива - 4 гривні 48 копійок за маску. З іншого боку - постачальник, 68-річна підприємиця, яка раніше не займалася бізнесом, зареєструвалася 3 місяці тому, а минулого року вона (чи її повна тезка)  отримувала допомогу як особа, що опинилася у складній життєвій ситуації.

За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, Любов Ларченко брала участь у публічних закупівлях лише один раз.

І з першого ж разу уклала договір на понад 2 мільйони гривень без конкурсу за спрощеною процедурою у зв’язку з COVID-19. Хоча зареєструвалася вона у якості підприємиці 26 травня цього року, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, раніше вона не була зареєстрована як підприємиця та не значилася як засновник чи керівник бізнесу.

Та вже станом на 1 липня 2020 року Любов Ларченко мала податковий борг у розмірі 944 гривні. Цей борг, судячи з даних YouControl, вона не сплатила досі.

Крім того, Ларченко Любов Леонтіївна (підприємиця або ж її повна тезка), відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 205 від 21 березня 2019 року. "Про надання адресної грошової допомоги в особливих випадках", отримувала матеріальну допомогу у розмірі 6 тисяч гривень.


За тією самою адресою, де зареєстрована Любов Ларченко, в один день з нею зареєструвався ще один підприємець, Ларченко Анатолій Васильович.

І теж майже одразу заборгував податковій інспекції.

Він теж став підприємцем вперше і раніше не був ані засновником, ані керівником юридичної особи.


За умовами закупівлі передбачена післяплата, тож спочатку підприємиця має придбати 95 тисяч упаковок медичних масок власним коштом. Звідки такі кошти у 68-річної жінки, яка минулого року просила міську раду про матеріальну допомогу, незрозуміло.


Усього за спрощеною процедурою у зв’язку з пандемією COVID-19 департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради провів 4 закупівлі на загальну суму близько 9 мільйонів гривень.

Медичні маски купували двічі. Другий постачальник масок на значно меншу суму 97,5 тисяч гривень, 61-річна підприємиця Щетінська Людмила Миколаївна. Вона теж брала участь у закупівлях за бюджетний кошт вперше. Хоча зареєстрована 2 роки і 4 місяці.

Нагадаємо, у серпні на закупівлю засобів запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції для закладів освіти Одеси витратили більше 20 мільйонів гривень.

Нагадаємо також, що 30 липня, ГО "Одеська міська організація учасників АТО та бойових дій на території інших держав "Військовий меморіал"" опублікувала звіти про укладання восьми договорів на загальну суму 264 тисячі гривень.

Поділитися