29 вересня 2020 р. 11:28

“Дозвілля для всієї родини”: одеське управління з питань взаємодії з ОСОНами купує дзеркала у підприємця з Арцизького району

“Дозвілля для всієї родини”: одеське управління з питань взаємодії з ОСОНами купує дзеркала у підприємця з Арцизького району

Серед переможців "Громадського бюджету-2020" в Одесі є проєкт "Дозвілля для всієї родини". Він має бути реалізований за адресою: вулиця Юхима Геллера, 43.

Для перемоги центру дозвілля вистачило 479 голосів одеситів. Однак, орієнтуючись на дані сайту, розглянемо, що ж конкретно хочуть зробити автори. Проєкт "Дозвілля для всієї родини" розробив Одеський орган самоорганізації населення (ОСОН) мікрорайону "Чубаївка" в місті Одеса. Єдиний доступний документ - бюджет. У ньому - мікшерний пульт, цифрове піаніно, обладнання для організації курсів швачок, обладнання, швидше за все, для театрального гуртка, телевізори, дивани, станки для танців, інтерактивна дошка. 

Відповідно до пункту 7.7 Положення про громадський бюджет міста Одеси, не може бути допущений до голосування проєкт, який не є завершеним, тобто для фінансування якого потрібні будуть додаткові витрати з бюджету. Тому не зрозуміло, за які кошти автори проєкту планують утримувати персонал: а для того, щоб одесити займалися танцями, шиттям, шахматами та музикою, скоріш за все, потрібні викладачі та тренери. Важко собі уявити, що ОСОН, який отримає на баланс реалізований проєкт - центр "Дозвілля для всієї родини" просто пускатиме у приміщення дітей, які будуть самі "гратися" зі швейними машинами, цифровим піаніно та інтерактивною дошкою. 

Весь бюджет "розписаний" на придбання меблів та обладнання. Вартість - 462 тисячі 800 гривень. 

Після цього відповідальна за реалізацію проєкту організація почала проводити закупівлі. Перше, що можна помітити: придбаний товар вже не відповідає проєкту бюджету з сайту "Соціально активний громадянин". 

Управління з питань взаємодії з ОСОНами купило 10 дзеркал у підприємця з села Холмське Арцизького району, який специалізується на наданні послуг вантажного транспорту. 

66-річний підприємець Василь Іванович Бажак понад 20 років надає послуги вантажного автомобільного транспорту, згідно з даними аналітичної платформи YouControl. Також, відповідно до даних платформи, раніше він з родиною займався фермерським господарством. Але фермером пробув лише рік.



Саме у Василя Івановича управління вирішило придбати дзеркала.

Про те, що дзеркала потрібні управлінню для реалізації проєкту "Громадського бюджету" "Дозвілля для всієї родини" дізнаємося з опублікованого договору. 

Як свідчать дані публічного модуля аналітики BI ProZorro, раніше у підприємця з Холмського управління купувало ноутбуки, комп'ютерне обладнання та товари для благоустрою пантону. 

Відповідно до розрахунку бюджету проєкту, дзеркал мали купити 8 штук по 7 тисяч гривень. Але купили 10 приблизно по 2 тисячі гривень. 

Крім того, управління з питань взаємодії з ОСОНами вже витратило на закупівлі для благоустрою за цією ж адресою майже 1,4 мільйона гривень. 110 тисяч - на розробку проєктно-кошторисної документації з капітального ремонту та благоустрою території, 1,3 мільйона гривень - на капітальний ремонт, а також 18 тисяч 900 гривень - на технічний нагляд. 

Проєктно-кошторисною документацією та власне роботами займається компанія "Аметист", що виграє тендери винятково у цього організатора. 

Технічним наглядом займається підприємець Тельман Марченко. Він співпрацює в Одесі з багатьма розпорядниками бюджетних коштів. 


Крім того, він здійснював технічний нагляд за об’єктом на вулиці Пісочній. А для благоустрою пантону за тією самою адресою продав управлінню знаряддя Василь Бажак. 

Також Тельман Марченко вже здійснював технічний нагляд за адресами, за якими для управління виконувала роботи компанія "Аметист". 

Наприклад, обидва підрядника брали участь у благоустрої скверу на сьомій станції Фонтану, між Фонтанською дорогою та вулицею Бригадною. "Аметист" відповідає за декоративне освітлення та звук у проєкті.

Нагадаємо, 17 вересня мистецька школа №4 міста Одеси провели дві закупівлі. У підприємиці з Нікополя, яка працює 7 місяців, школа орендувала три топіарні фігури і замовила послуги з організації та супроводу заходів у парку культури та відпочинку «Преображенський».

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань. 

Поділитися