09 серпня 2019 р. 18:31

На озеленення вулиць у Кілійській ОТГ за два роки витратили понад мільйон гривень

На озеленення вулиць у Кілійській ОТГ за два роки витратили понад мільйон гривень

З них на закупівлю хвойних дерев, більшість з яких посохли, витратили більше 100 тисяч гривень.

У 2017 році, коли вперше підіймалось питання про озеленення вулиці Миру, по якій було видалено майже всі дерева. Навіть дендролога Анатолія Колосова запрошували.

Саме він тоді, виходячи з того, що вулиця в архітектурному плані широка, забудови одно- двоповерхові, запропонував висаджувати дерева, які дають тінь. На його думку, гарно б вписались платани. Їх тоді по центральній вулиці на ділянці від міського парку до вул. Поштова і висадили.

Тоді дерева – платани та сакури – закуповував фізична особа-підприємець В'ячеслав Башняк, якій згідно зі звітом про укладений договір (тобто не конкурентною процедурою закупівлі), опублікованому на порталі Prozorro, виконував роботи по благоустрою клумб по вул. Миру. 

Згідно даним кошторисів і актів виконаних робіт, підприємець купив і висадив 99 платанів за ціною 5 тис. 492 грн 65 коп. за штуку, на загальну суму 543 тис. 772 грн 35 коп. Сакур закупили і висадили 20 саджанців за ціною 5 тис. 416 грн 95 коп. за штуку, на загальну суму 108 тис. 339 грн.

Ще підрядник закупив 254 кг суміш насіння газонних трав за ціною 367 грн 82 коп./кг. На загальну суму 93 тис. 426 грн 48 коп.
Тобто в 2017 році тільки на дерева і газонну траву було витрачено 745 тис. 537 грн 83 коп. 

До речі, згідно єдиного реєстру юридичних осіб, підприємництво Башняк зареєстрував за три місяці до підписання договору з комунальним підприємством Кілійської міської ради «Світло», яке виступало замовником робіт. А з бази даних і системи аналітики публічних закупівель Clarity Project відомо, що більше участі в держзакупівлі через систему ProZorro підприємець не приймав.

Починаючи з 2018 року КП «Світло» вже само закуповувало розсаду квітів, саджанці дерев і кущів, насіння газонних трав.

В квітні вони закупили 5 тис. саджанців квітів-одноліток за ціною 15 грн за штуку, на загальну суму 75 тис. грн у фізичної особи-підприємця Данила Дубового, який свою підприємницьку діяльність зареєстрував за два місяці до закупівлі. Але на відміну від В'ячеслава Башняк інформація про нього, як про учасника, правда тільки в неконкурентних процедурах закупівлі, в системі ProZorro з'являється регулярно.

А ось в кінці 2018 року підприємство вже не через ProZorro (ймовірно тому, що суми закупівлі допорогові) закуповуває та висаджує сосни, туї та кущі ялівця. Таким чином КП продовжило закупівлю хвойних насаджень і у 2019. 

Директор комунального підприємства Дмитро Калачев не захотів надати коментар стосовно того хто та з яких мотивів прийняв рішення закуповувати саме хвойні дерева та кущі. Свою відмову він мотивував тим, що він всього лише виконавець, що є пряме керівництво, тобто орган місцевого самоврядування, який є засновником КП – Кілійська міська рада.

Мер міста Павло Бойченко сказав, що при прийняті рішення по продовженню озеленення виходили з того, що місцеві розплідники пропонували дешеві саджанці. Однак він визнав, що цей експеримент був невдалим. 

«Платани коштують 3,5-4 тис. грн за саджанець, а від місцевих розплідників була недорога пропозиція щодо сосон по 300-350 грн/шт. Ми розуміли, що частина з них пропаде, адже сосна важко дається пересадці. До того ж ми не робили аналіз ґрунту, а ґрунт в нас поганий та вода солона, до того ж пізно садили. Це був експеримент. І ми вже розуміємо, що це було помилкове рішення», – розповів чиновник.

Так за два роки було закуплено 139 саджанців сосни, 162 саджанця туї, та 225 кущів ялівця на загальну суму 128 тис. 240 грн.

Ялівець по 130 грн/шт. та 30 саджанців сосни по 400 грн/шт. КП закупило у грудні 2018 року у державному підприємстві «Саратське лісове господарство». Ще 9 саджанців сосни по 350 грн/шт. та 102 туї по 420 грн/шт. було придбано у пана Дубового. У цього ж підприємця закупили й 180 кг насіння газонних трав по 170 грн/кг. 

У березні 2019 році КП закупило у, все того ж, Данила Дубового 3 тис. штук розсади квітів-одноліток на суму 52 тис. 500 грн. А в квітні – 100 саджанців сосни по 350 грн/шт. у ДП «Саратське лісове господарство», а у травні 60 саджанців туй по 100 грн/шт. та 40 саджанців берези по 250 грн/шт. вже у ДП «Ізмаїльське лісове господарство». 

В нинішньому році розсада і дерева закуповувалися вже за рахунок бюджету ОТГ і висаджували їх не тільки в Кілії, але і в с. Шевченкове та с. Ліски.

Або через те, що деякі ділянки вулиць без широколистих дерев, або, як казав мер, через поганий ґрунт та солону підґрунтову воду більшість сосон, деякі туї та ялівець - посохли.

Бойченко пообіцяв, що обов'язково в наступному році після обговорення з депутатами та членами виконкому замість пожухлих сосен висадять широколисті дерева, які будуть давати тінь. Ймовірно це знов таки будуть платани.

ФОТО: Олеся Ланцман

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.

Поділитися