23 липня 2022 р. 15:35

Восьмирічний одесит став подвійним чемпіоном Європи з шахів

Фото: Ірина Криштофор

(Фото: Ірина Криштофор)

Юний шахіст із Одеси Максим Криштофор став подвійним чемпіоном Європи з шахів. Як повідомила його мати Ірина, у своїй віковій категорії - 8 років - він здобув перемогу у бліці та рапіді (швидкі шахи).

У перший день шахового турніру, 19 липня, він виграв 18 із 18 партій, ставши чемпіоном по бліцу. У бліці в кожного шахіста є 3 хвилини на хід і 2 секунди додається за кожен хід.

20-21 липня, здолавши суперників у 8 із 9 партій, Максим став чемпіоном з рапіду. Єдину партію він програв у часі, перебуваючи у виграшній позиції. У рапіді гравцям дається 15 хвилин на роздуми плюс 10 секунд додається з кожним перебігом.

Як повідомила мати шахіста Ірина Криштофор, до Греції на турнір вони добиралися з Англії, де перебувають з початку повномашстабного вторгнення росії до України. Головним конкурентом Максима був саме британець, який був перший за рейтингом у стартовому листі. З Максимом вони вже зустрічалися на турнірі в Англії, тоді одесит також переміг. У цьому чемпіонаті Криштофор виграв у британця в трьох партіях: дві в бліц і одну в рапід.

Авторка фото: І. Криштофор

Через переліт та різку зміну клімату Максим не спав у ніч перед відльотом, і, як розповідає його мати, за пів години до початку чемпіонату почувався недобре:

"Як він зібрався і виграв усе через неможливість швидко акліматизуватися, - невідомо" - розповіла Ірина.

Загалом українська збірна на цьому чемпіонаті здобула 10 нагород.

У шахи Максим грає з 3 років 10 місяців. З 4 років бере участь у турнірах. Перший дорослий розряд виконав у 6,5 років.

Тренерами чемпіона є гросмейстер Назар Фірман та гросмейстерка Світлана Чередниченко.

У квітні офіцер Інституту Військово-Морських Сил Олексій Бобчинець здобув бронзу з бігу на 1500 м, під час міжнародних спортивних ігор Invictus Games (Ігри Нескорених) в Гаазі. У березні одеська шахістка і депутатка Наталія Жукова засудила позицію російського гросмейстера Сергія Карякіна, який підтримав військову агресію росії проти України.

Поділитися