05 лютого 2024 р. 09:28

У Миколаєві пройшли дві акції на підтримку військовополонених

ФОТО: Об'єднання матерів і дружин Захисників України

(ФОТО: Об'єднання матерів і дружин Захисників України)

У неділю, 4 лютого, у Миколаєві пройшли дві акції на підтримку військовополонених.

Про це повідомляє Громадська організація Об'єднання матерів і дружин Захисників України.

Під гаслом "Ми - голос полонених!" у Миколаєві відбувся автопробіг, в якому брали участь понад 500 людей і 230 автомобілей. Більшість із присутніх складали рідні та близькі військових, які потрапили в полон. Також були присутні волонтері та громадські активісти. 

Автопробіг розпочався біля залізничного вокзалу, пролягав кількома районами міста і закінчився біля 8-ого причалу на березі Південного Бугу.

Тут зібралися жителі міста з плакатами. Їх вимоги незмінні. Жінки, а їх тут переважна більшість, просять владу та міжнародних партнерів вплинути на Росію й активізувати процес обміну полоненими. 

Наші воїни та цивільні, які перебувають в полоні, не можуть постояти за себе. Тому мусимо говорити ми. Ми маємо боротися за них, так само як вони захищали нас.

Ми – голос полених. Сьогодні та щодня. І ми хочемо, щоб нас почули міжнародні правозахисні організації, дипломати різних країн. Лише разом ми можемо протистояти росії. Разом маємо домогтися повернення всіх бранців. Кожен день полону – вбиває, – сказала голова Об'єднання матерів і дружин Захисників України у Миколаївській області Лілія Першина.

Понад 4 тисячі українців досі в заручниках у рф. Нелюдське поводження, тортури, фіктивні вироки, ігнорування постулатів Женевської конвенції – це все реалії російського полону. Країна-агресорка використовує полонених як заручників для шантажу.

Учасники акції, яких зібралося кілька сотень, розгорнули величезний прапор України й вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Подібні акції у Миколаєві проходять майже щомісяця.

(ФОТО: Об'єднання матерів і дружин Захисників України)

У середу, 31 січня, відбувся великий обмін між росією та Україною. Вдалося повернути 207 полонених українських воїнів та цивільних. Серед врятованих військовослужбовців 95 представників Збройних Сил України, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та один представник Національної поліції України.

Це вже другий обмін. На початку року з російського полону повернули понад 200 українських воїнів і цивільних.

30 січня Кабінет міністрів затвердив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію та передав її до Верховної ради.

Повістки приходитимуть в електронний кабінет призовника, тому всі громадяни зобовʼязані реєструвати електронний кабінет призовника  та проходити медичний огляд для визначення придатності до служби згідно з рішенням ВЛК.

Призовний вік знизять з 27 до 25 років. 

Анна Бальчінос

Поділитися