05 квітня 2024 р. 18:01

На Одещині затримали ухилянтів у плащах-невидимках

Фото: Південне регіональне управління Держприкордонслужби України

(Фото: Південне регіональне управління Держприкордонслужби України)

Одеські прикордонники затримали чергових ухилянтів на кордоні з Молдовою. Щоб потрапити до сусідньої країни двоє порушників одягли тепловізійні плащі. 

Про це повідомили у Південному регіональному управлінні Держприкордонслужби України.

Так, вночі у Роздільнянському районі прикордонники Подільського загону за допомогою квадрокоптера виявили двох чоловіків, які рухались в бік придністровського регіону Молдови.

З’ясувалося, що порушники за 80 тисяч гривень з кожного отримували онлайн-вказівки з навігації від адміна телеграм-каналу та за його порадою придбали камуфльовані антитепловізійні плащі.

Втім,  як показала практика, захисне екіпірування не спрацювало. За словами прикордонників, теплова сигнатура порушників добре світилась в моніторі оператора коптера. Всіх учасників нічної прогулянки затримали охоронці кордону.

На обох громадян складено адміністративні протоколи за незаконний перетин держкордону. Їх справи направлені до суду.

В кінці березня прикордонники Ізмаїльського загону затримали в Одеській області злочину групу, яка займалась незаконним переправленням осіб через державний кордон України.

Також в Одеській області затримано чоловіка, який намагався підкупити прикордонника, щоб переправити військовозобов’язаного через держкордон. Йому повідомили підозру одразу за двома статтями.

Раніше чотири особи вигадали незвичайний спосіб сховатися від тепловізора, обмотавшись золотистими ізотермічними ковдрами, проте їхні хитрощі не спрацювали. Прикордонники помітили чоловіків та зупинили їх на Одещині. "Золоті" ухилянти розповіли, що знайшли у месенджерах інформацію про альтернативний шлях до сусідньої країни. За подорож кожен заплатив від 3000 до 8000 доларів.

Перший заступник голови Національної поліції України Максим Цуцкірідзе розповів про те, що найбільша кількість кримінальних проваджень з ухилення від мобілізації розслідується у прикордонних областях – Одеська, Закарпатська, Львівська, Чернівецька.

Ірина Глухова

Поділитися