26 вересня 2023 р. 18:02

Землі санаторію імені Горького остаточно повернули Одеській громаді

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Одеська обласна прокуратура повідомила про скасування права приватної власності на шість земельних ділянок на території санаторію імені Горького та про реєстрацію права власності на ці ділянки за Одеською міською радою.

Таким чином, за даними пресслужби відомства, забезпечене реальне виконання рішення суду про витребування у громадян цієї землі.

Йдеться про ділянки, загальною площею 0,5 гектара, вартістю 48,2 мільйона гривень, що входять до складу унікального майнового комплексу санаторію імені Горького та є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення.

Прокуратура встановила, що зазначені ділянки є землями оздоровчого призначення та в силу особливого статусу є об'єктами природно-заповідного фонду, у зв'язку з чим, за жодних обставин не могли передаватись у приватну власність.

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратура звернулася до суду з позовною заявою. Суд підтримав позицію прокуратури та задовольнив позовні вимоги у повному обсязі.

У серпні зокрема Одеський апеляційний суд підтримав позицію прокурорів та залишив у силі рішення суду першої інстанції.

У травні 2021 року Київський районний суд міста Одеси задовольнив позов прокуратури в інтересах держави в особі Одеської міської ради про витребування земельних ділянок, які належали Дочірньому підприємству "Клінічний санаторій ім. Горького" Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця" та передав ці ділянки у власність громаді Одеси. 

У 2005 році сім земельних ділянок, які знаходились у власності територіальної громади  Одеси та у користуванні Дочірнього підприємства "Клінічний санаторій ім. Горького" були передані у приватну власність фізичним особам для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель.

Враховуючи те, що вказане рішення 2005 року наразі скасоване, з огляду на його незаконність та безпідставність, вказана територія не підлягає приватизації.

Саме тому спірна земельна ділянка підлягала на думку прокурора поверненню у власність територіальної громади міста Одеси.

Також у грудні 2008 року Одеська міська рада оголосила парк санаторію імені Горького парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення.

А Одеська обласна рада в березні 2009 року ухвалила рішення про  "Про створення парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення "Парк санаторію ім. Горького". 

Парком-пам'яткою стала територія санаторію площею 8,28 гектара.

У листопаді 2016 року керівництво державного підприємства "Клінічний санаторій ім. Горького" звернувся до Одеської міської ради з приводу скасування її рішення про зміну цільового призначення, затвердження проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу у приватну власність громадянам України земельної ділянки загальною площею 3,3155 га для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель.

Одеська міська рада скасувала рішення у частині безоплатної передачі у приватну власність земельних ділянок 

Кирило Бойко

Поділитися