02 жовтня 2023 р. 13:12

Викладач з Херсона отримав нагороду від Президента України

Фото: Максим Пашко Facebook

(Фото: Максим Пашко Facebook)

Викладач фізики, херсонець Максим Пашко отримав нагороду від Володимира Зеленського.

Про це повідомив він повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Максима Пашка нагородили як педагога, який підготував переможницю всесвітньої олімпіади з фізики у Токіо.

"Переможниця олімпиади Марина Богдан через війну переїхала на навчання з Херсона до Києва", — розповів викладач.

За інформацією начальника Херсонської МВА Романа Мрочка, Максим Пашко - завідувач кафедри фізики. Працював у Херсонському фізико-технічному ліцеї 25 років, багато його вихованців стали призерами всесвітніх олімпіад. Максим Пашко є одним із тренерів збірної України з фізики.

Рік тому, виїхавши з окупованого Херсона, разом із колегами за підтримки закордонних учених, він створив онлайн-курс фізики — безплатний для учнів, щоб підтримати їх бажання займатися цією наукою, та багато іншого, - йдеться в повідомленні керівника МВА.

Відомо, що з окупованого Херсона Максим Пашко виїхав 30 квітня 2022 року, коли перебування в місті для українського вчителя, який не хоче співпрацювати з окупантами, стало небезпечним. Зараз він живе і працює в місті Дніпро.

Слід зазначити, що у 2022 році, єдина всеукраїнська олімпіада яка відбулась в Україні, відбулась з фізики. Відбулась вона саме завдяки Максиму Пашко. І саме завдяки цій людині, на міжнародній олімпіаді з фізики того ж року Марія Богдан, дівчина з Херсону, взяла перше місце. Бо викладач евакуював її з міста і готував до змагання.

Щодо нагород, то за свою діяльність у жовтні 2022 року Максим Пашко отримав орден "За заслуги" ІІ ступеню. Нагородою цього року стала Президентська премія.

Відомо також про те, що Павло Проценко, учень миколаївського ліцею №38 ім. В.Д.Чайки, посів І місце на фінальному етапі всеукраїнської учнівської олімпіади з математики. Талановитого миколаївця відзначили в номінації "Майбутнє України" та нагородили цінним подарунком.

Володимир Шкаєв

Поділитися