02 лютого 2023 р. 08:56

Одеські енергетики завершили ремонт постраждалої від ракети високовольтної мережі

Фото: Олександр Гіманов

(Фото: Олександр Гіманов)

Спеціалісти компанії ДТЕК Одеські електромережі 1 лютого завершили роботи на високовольтній лінії, яка ввечері 31 січня була виведена в аварійний ремонт. 

Про це повідомили у пресслужбі компанії "ДТЕК Одеські електромережі". 

Енергетики працювали всю ніч, щоб зробити заміну пошкодженого обладнання на нове після останніх ворожих атак. 

Ці роботи мають забезпечити технічну можливість передавати електроенергію від високовольтної підстанції до Київського та Приморського районів Одеси.

Наразі бригади НЕК "Укренерго" продовжують лагодити підстанції та високовольтну мережу.

Після завершення цих робіт ДТЕК зможе відновити повноцінний розподіл електроенергії по місту та повернутися до графіків планових відключень.

Наразі ж після ракетного обстрілу Одещини, що стався зранку 26 січня, на всій території області продовжують діяти режим екстрених вимкнень світла. 

Раніше ДТЕК Одеські електромережі повідомив про початок термінового аварійного ремонту високовольтної лінії, що зазнала значних пошкоджень через останню ракетну атаку ворогом, через що впродовж дня 1 лютого в Одесі виникали тривалі перерви в електропостачанні для мешканців частини міста.

В ДТЕК також пояснили, що ця складна ситуація зі світлом пов'язана з руйнуванням двох підстанцій та високовольтної мережі НЕК "Укренерго" після обстрілу рф 26 січня. Вони забезпечували передачу електроенергії до центральної та східної частини Одещини. 

Найкритичніша ситуація в системі електропостачання Одещини спостерігалася в саме в Одесі та Одеському районі.

Менш складна ситуація з електропостачанням була в Ізмаїльському, Болградському, Білгород-Дністровському, Роздільнянському, Березівському та Подільському районах, завдяки чому там вдавалось давати світло приблизно чотири години на добу. 

27 січня ДТЕК Одеські електромережі повідомив, що руйнування дуже значні, тому роботи з відновлення триватимуть щонайменше до кінця січня, а до їх завершення Одещина не зможе повернутись до стабілізаційних графіків.

Ворог атакував Україну з вечора 25 січня. Вночі того дня сили протиповітряної оборони збили над країною 24 ворожі безпілотні літальні апарати. 

Впродовж тижня ДТЕК Одеські електромережі перейшли на новий режим вимкнень електроенергії "день-ніч" - коли вдень застосовували стабілізаційний режим вимкнень, тобто за графіками, а вночі екстрений. 

Такий режим вдалося запровадити у зв'язку із лімітами споживання, які кожного дня доводить Національна енергетична компанія "Укренерго". Так на 26 січня ліміт був такий: вдень 601 мегават на всю область, а вночі 441 мегават.

Втім вимкнення світла за графіком відбувалося в режимі три на шість, коли три години в споживача світло є, а шість годин ні.

В ДТЕК Одеські електромережі пояснили це тим, що ліміт споживання, який доводять Одеській області - близько 625 мегаватів на день - це лише 48% від потреби всієї області. В потужності за нормальних умов роботи енергосистеми регіон споживає 1 тисячу 295 мегаватів на день. 

Кирило Бойко

Поділитися