01 листопада 2023 р. 16:24

Одесити підтримали появу в місті вулиць Владислава Бувалкіна та Героїв Зміїного

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Одеський муніципалітет завершив громадське обговорення з питань перейменування 34 об'єктів топоніміки на території міста Одеси.

Відповідна інформація міститься на платформі "Соціально активний громадянин".

Йдеться про перейменування:

  • П'яти у Пересипському районі.
  • Однієї в Приморському. 
  • 28 в Хаджибейському.

В Приморському районі йдеться про вулицю Слєпньова перейменують у Донорську. Щодо інших перейменувань, то вулицю Генерала Бочарова пропонують перейменувати на честь Владислава Бувалкіна — Героя України, кавалера ордена "За мужність" I, II та III ступенів, який загинув у бою з російськими окупантами.

В Хаджибейському районі вулицю Бородинську планують переназвати на честь Героїв Зміїного.  Також у цьому районі можуть з'явитися Кінбурнський провулок, Вінницька, Батуринська, Миргородська та Ізмаїльська вулиці, а також кілька вулиць із "фруктово-ягідними" назвами, зокрема, Обліпихова, Чорнична, Томатна, Малинова, Песикова.

Обговорення стартували 10 жовтня. 

Раніше  електронне громадське обговорення з питань перейменування 39 об'єктів топоніміки міста завершилося 1 жовтня в Одесі.  

Найбільше топонімів - 18 в Пересипському (раніше Суворовський) районі Одеси. Тут 15 Суворовських вулиць, які наразі просто пронумеровані отримають власні назви. Загалом вчених. А от вулиця Орловська має залишити свою назву, але тепер вона буде називатись не на честь російського міста Орел, а на честь професора Орлова (вочевидь Олександра Яковича Орлова, який у 1913-1934 очолював Одеську обсерваторію, - ред.).  

У Приморському районі хочуть змінити назви чотирьох топонімів серед яких площа Льва Толстого, але це перейменування одесити не підтримали — з 359 містян, що взяли участь у голосуванні проти висловився 201, а "за" - 158. Вулицю Олександра Матросова пропонували переназвати ім'ям футбольного тренера Валерія Лобановського й це перейменування підтримали.

Кирило Бойко

Поділитися